Италия: Има огромен риск Великобритания да напусне ЕС

Италия: Има огромен риск Великобритания да напусне ЕС | StandartNews.com

Лондон. Италианският премиер Енрико Лета предупреди във вторник, че съществува "огромен риск" Великобритания да напусне Европейския съюз през следващите няколко години и призова другите страни да действат, за да не се допусне това, предаде Ройтерс.

"Убедени сме, че в страните от ЕС, ние подценяваме риска Обединеното кралство да излезе от Европа. Смятам, че има огромен риск", заяви Енрико Лета в отговор на въпрос, след лекция в Лондон.

"Ние трябва да сме много предпазливи ... и да подготвим дискусия в опит да предотвратим този риск", добави Лета, който започна двудневно посещение във Великобритания.

"Трябва да работим заедно, за да убедим Великобритания да преоцени своето бъдеще в рамките на един реформиран Европейски Съюз", дабави Лета и посочи намяляване на регулацията, по-задълбочен вътрешен пазар и нови международни търговски договори като плюсове за оставането на Великобритания в съюза.

Премиерът Дейвид Камерън, чиято Консервативна партия губи популярност в социологическите анкети преди изборите през 2015 г., е подложен на натиск от евроскептиците в своята партия и от възхода на Партията за независимост, която заложи на антиевропейските нагласи и обещава напускане на ЕС, посочва Ройтерс.

Камерън обеща да бъде организиран до края на 2017 г. референдум за продължаване на членството на Лондон в ЕС, ако партията му продължи да управлява след изборите през 2015 г. и ако успее да спечели отстъпки за отношенията на Великобритания с ЕС.

По данни от социологически проучвания от последните 12 месеца, населението на страната е разделено почти на половина дали да останат в ЕС или не.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай