Хърватия - новото проблемно дете на ЕС

Страната влиза в съюза с рекордна безработица от 21%

Хърватия - новото  проблемно дете на ЕС | StandartNews.com

Загреб. Гърция, Португалия, Ирландия, Кипър и Испания са се скрили под спасителния чадър на Европейския съюз. По всяка вероятност след близо месец Евросъюзът ще трябва да спасява още едно свое "проблемно дете", тъй като на 1 юли Хърватия ще стане част от него като 28-ия пълноправен член.

Хърватия не е във форма да се присъедини към ЕС. Все пак никой не трябва да си криви душата и да твърди противното. Достатъчен е само един поглед върху статистиката. Голямата задлъжнялост и крехката икономическа мощ са достатъчни предпоставки бившата югославска република да се превърне в следващия проблемен случай на и без това затъналия в грижи Европейски съюз. Все пак Еврокомисията излезе с куртоазното изявление: "Хърватия положи много усилия и засили темпото на реформите. Страната е готова да заеме мястото си в ЕС, както е планирано. С радост ще приветстваме хърватите на 1 юли с "Добре дошли!".

Подобно бе изявлението на ЕК в края на 2006 г., но тогава ставаше дума за България и Румъния. Дали днес, седем години по-късно, обаче ще се намери някой, който да не постави под съмнение готовността на двете държави? Едва ли. Така че сега поне е сигурно, че европейците по-скоро биха приветствали отлагането на членството на Хърватия в ЕС, че дори и неговото анулиране. ЕС вече се задъхва, а кризата в еврозоната мъчи целия съюз.

Хърватия ще влезе в ЕС с рекорден брой безработни. Безработицата в бъдещата еврочленка за април достигна 20,9%, сочат данни на Държавното статистическо бюро. Изчисленията показват намаление с 0,7% в сравнение с март, когато безработицата достигна 21,6% На годишна база безработицата расте с 1,8%. Държавната статистика съобщи наскоро, че в страната 355 598 души са без работа.

По този повод преди седмица германският в. "Билд" нарече бившата югославска република следващото гробище на германските милиарди.

Според най-тиражираното издание в Германия страната с 4,5 млн. души население спешно се нуждае от капитал от чужбина. От 2008 г. насам безработицата непрекъснато расте, а индустрията е в спад и спешно се нуждае от капитал от чужбина. Хърватските медии отбелязваха, че "Билд" е "поздравил" премиера Зоран Миланович на еднодневната среща в Лайпциг с думите, че Хърватия се състои от галопиращ дълг, корупция и голяма безработица. "Ще има ли ЕС някаква полза от тази балканска страна?", питат германците.

Висок дълг, много безработни и още повече корупция - "Влиза ли при нас в ЕС още един Кипър, още една Гърция", пита "Билд", добавяйки, че Брюксел вече е платил 1 млрд. предприсъединителни евро на правителството в Загреб.

Хърватите се надяват, че годишно от касата на ЕС ще получават най-малкото 3 млрд. евро, пише "Билд", цитирайки данни за икономическото положение в Хърватия. Вестникът отбелязва, че общият дълг на Хърватия е нараснал на почти 60% от БВП.

"Със сигурност хърватските икономически проблеми се дължат и на кризата в еврозоната", смята Кевин Кьорнер, който е експерт по Източна Европа към Дойче банк. Заради кризата Хърватия вече не може да разчита на Италия, която беше най-важният търговския партньор. В продължение на четири месеца страната живее благодарение на туризма, а по принцип разчита на селското стопанство. Иновациите липсват, а икономиката трябва спешно да стане по-конкурентоспособна, като това се отнася до областта на енергетиката, здравеопазването и транспорта. През миналата година Световният икономически форум постави Хърватия на 81-во място в класацията си от 144 държави.

Един от най-сериозните проблеми на новобранеца в Европейския съюз обаче е корупцията. "Трансперънси интернешънъл" класира страната на 62-ро място от 174 държави, като я постави дори зад Куба. В Хърватия корупцията е публична тайна.

Дори премиерът Зоран Миланович предупреди неотдавна, че страната му трябва да се справи с корупционните проблеми, за да не бъде тъмно петно, а да се превърне в европейска звезда.

Кога Хърватия ще има основание да се нарече европейска звезда ще покаже времето. Че ЕС все пак ще има полза от нейното членство е безспорен факт, който се съдържа в думите на хърватската външна министърка Весна Пушич. "Балканите са буре барут", каза неотдавна тя. Затова ЕС има геостратегически интерес да присъства в региона, използвайки Хърватия като фактор за стабилност. "Хърватия би могла да бъде пример и движеща сила в целия регион", убедена е Весна Пушич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай