Франция отказа убежище на Сноудън

Франция отказа убежище на Сноудън | StandartNews.com

Париж. Франция отхвърли молбата за политическо убежище на американския беглец Едуард Сноудън, предаде АФП.

"Както и много други държави, Франция получи молба за предоставяне на политическо убежище от г-н Едуард Сноудън чрез посолството в Москва. След правния анализ и с оглед на ситуацията на заинтересованата страна, Франция няма да даде съгласието си", се посочва в изявление на френското вътрешно министерство.

Френският министър на вътрешните работи Манюел Валс заяви днес, че е против предоставянето на убежище на Едуард Сноудън, който бяга от американските власти.

Валс заяви, че Франция не е получавала запитване за убежище от страна на бившия сътрудник на ЦРУ. Той поясни, че подобно искане ще бъде прегледано, но той лично е против това. Това е първият път, в който висш представител на френското правителство категорично отхвърля идеята за предоставяне на убежище на Сноудън.

„Такава молба поставя редица правни проблеми. Тъй като съм обезпокоен, аз съм против подобна стъпка", подчерта Валс.

На 2 юли подобна стъпка предприе и Индия, пише вестник Хинду.

"Мога да потвърдя, че в индийското посолство в Москва е пристигнало писмо от Едуард Сноудън. Ние внимателно разгледахме молбата. Вследствие на проверката установихме, че няма причина да приемем тази молба", заяви говорителят на министерството на външните работи на Индия, Сийед Акбарудин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай