Четири сценария за финала на изборите за Буденстага

Четири сценария за финала на изборите за Буденстага | StandartNews.com

Берлин. Днес в Германия се провеждат избори за парламент, а според последните проучвания може да се очаква патова ситуация между лагерите на правителството и на опозицията. В анализ на въпроса дали в крайна сметка единствената възможност е голяма коалиция, немският вестник „Ди Велт" разглежда четири възможни сценария.

В последните дни преди изборите по телевизията имаше множество дебати, които разкриха нервността на политиците. Не се състояха много обсъждания по същество. Изключая левите, партиите масово наблегнаха на силно персонализирани кампании.

Първата опция е Свободната демократическа партия (СвДП) да влезе в парламента. След бедствието на изборите за Ландтаг в Бавария, партията посвети цялата си изборна енергия на втора предизборна кампания. И то без да се съобрази с това дали това ще се понрави на съюза.

Съществува и вторият вариант, при който СвДП да не успее да влезе в Бундестага.

Третият сценарий е влизане на Алтернатива за Германия в парламента. Тази партия е голямата въпросителна в изчисленията. Повечето социолози не я виждат като част от Бундестага. Никой обаче не се наема да гарантира това. Никоя партия не иска да сформира коалиция с Алтернатива за Германия, защото, по думите им, с евроскептици не може да се гради съюз. Освен това членовете на новосъздадената партия са непредвидими и нямат опит.

Четвъртият сценарий е влизане на Лявата партия в парламента. Математически погледнато, социолозите допускат възможността това да се случи, макар и да я определят като малко вероятна.

Според данни на германската избирателна комисия до обяд своя вот са дали 41,4% от всички германци, които имат право на глас. При това не са били взимани предвид тези, които са дали гласа си по пощата.

За Ангела Меркел (Християндемократическия съюз) и за социалдемократа Пеер Щайнбрюк борбата е за канцлерския пост. А за по-малките партии и техните кандидати залогът е място в Бундестага.

Много въпроси стоят отворени- ще може ли досегашната коалиция да продължи да управлява? Дали Свободната демократическа партия и Алтернатива за Германия ще успеят да преминат петпроцентната бариера? Не е ясно и с колко процента ще се сдобият Зелените и Германската социалдемократическа партия.

Германската социалдемократическа партия иска да се коалира със Зелените, но вероятно би могла да получи мнозинство само с Лявата партия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай