Жилищата у нас поскъпват по-бързо от европейските

Жилищата у нас поскъпват по-бързо от европейските | StandartNews.com

Жилищата в България са поскъпнали с 4,5% през първото тримесечие спрямо същия период на миналата годна, сочат данните на Евростат. Това е повече от средния ръст от 4% на цените на апартаментите в страните от ЕС. Най-изгодна се оказва покупката на имот в Унгария, Австрия и Швеция, където жилищата са поскъпнали за една година съответно с 15,2%, 13,4% и 12,5%. В останалите страни от ЕС се отчита поскъпване на имотите с под 10%, като в Италия и Кипър дори има спад на цените с 1,2% за година.

През първото тримесечие Великобритания се нарежда на четвърто място по поскъпване не жилищата в ЕС с ръст от 8%. Но сред проведения референдум, на който повечето граждани на Великобритания се обявиха за излизане от ЕС, цените на имотите там отбелязаха сериозен спад.

Най-стабилни се оказват цените на жилищата в Хърватия и Франция, където за година е отчетено поскъпване съответно с 0,2% и 0,6%.

Нарастването на цените на жилищата е знак за постепенното възстановяване на икономиката на страните от ЕС от негативните последици от световната финансова криза. По-високите цени на жилищата може да подкрепят доверието на потребителите, тъй като собствениците на домове ще се почувстват по-богати и по-склонни да харчат.

Спрямо предходното тримесечие Унгария и Австрия също са лидери по ръст на цените на имотите съответно със 5,2% и 4,2%. На трето място е Румъния с увеличение на цените с 3,3%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай