Петък,

За девети път: София Прайд шества за равенство

От: Администратор -
A
A
A

София Прайд се провежда за девети път днес в столицата. Стотици се стекоха, облечени в цветовете на дъгата, за да демонстрират подкрепата си за хората с различна сексуална ориентация. 

Шествието в името на равенството и недискриминацията на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните и трансполовите хора (ЛГБТ) стартира по традиция от паметника на Съветската армия.

Музика, усмивки и ярки цветове - както винаги това са основните белези и на тазгодишното шествие. Проявата обаче стартира с минута мълчание за жертвите от Орландо. "Стандарт" припомня, че 50 души загубиха живота си при стрелба в американски гей клуб. "Спрете хомофобията", призоваха участниците в българския Прайд.

"62% от българите имат отрицателно отношение към хомосексуалните. 40% дори не искат да работят с тях на едно и също място. Семействата им също са подложени на обществен натиск", обяви Моника Писанкънева от организаторите на Прайда.  Тя разкри и че инициативата е получила подкрепа от 17 посолства, редица неправителствени организации, както и от евродепутати от ДПС и ГЕРБ. 

За поредна година инициативата е съпътствана от контрадемонстрация. Няколко дни преди Прайда стана ясно, че контрашествието, организирано предимно от националистически формации, е със сходен маршрут и в един и същ час.

СДВР обаче гарантира, че демонстрантите от двете групи няма да се засекат. Огромен брой служители на реда охранява двете мероприятия - жандармерията е мобилизирана в центъра на столицата, като в готовност е дори и водно оръдие. За момента обаче и двете демонстрации са с мирен характер. 

За да може да не се пречи на движението в централната част на София, полицията затваря и пуска поетапно трафика по платната, влизащи в маршрута. 

Полицията внимава и за хора във видимо нетрезво състояние, маскирани или носещи опасни предмети. 

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички