Четвъртък,

За девети път: София Прайд шества за равенство

От: Администратор -
6767
За девети път: София Прайд шества за равенство
A
A
A

София Прайд се провежда за девети път днес в столицата. Стотици се стекоха, облечени в цветовете на дъгата, за да демонстрират подкрепата си за хората с различна сексуална ориентация. 

Шествието в името на равенството и недискриминацията на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните и трансполовите хора (ЛГБТ) стартира по традиция от паметника на Съветската армия.

Музика, усмивки и ярки цветове - както винаги това са основните белези и на тазгодишното шествие. Проявата обаче стартира с минута мълчание за жертвите от Орландо. "Стандарт" припомня, че 50 души загубиха живота си при стрелба в американски гей клуб. "Спрете хомофобията", призоваха участниците в българския Прайд.

"62% от българите имат отрицателно отношение към хомосексуалните. 40% дори не искат да работят с тях на едно и също място. Семействата им също са подложени на обществен натиск", обяви Моника Писанкънева от организаторите на Прайда.  Тя разкри и че инициативата е получила подкрепа от 17 посолства, редица неправителствени организации, както и от евродепутати от ДПС и ГЕРБ. 

За поредна година инициативата е съпътствана от контрадемонстрация. Няколко дни преди Прайда стана ясно, че контрашествието, организирано предимно от националистически формации, е със сходен маршрут и в един и същ час.

СДВР обаче гарантира, че демонстрантите от двете групи няма да се засекат. Огромен брой служители на реда охранява двете мероприятия - жандармерията е мобилизирана в центъра на столицата, като в готовност е дори и водно оръдие. За момента обаче и двете демонстрации са с мирен характер. 

За да може да не се пречи на движението в централната част на София, полицията затваря и пуска поетапно трафика по платната, влизащи в маршрута. 

Полицията внимава и за хора във видимо нетрезво състояние, маскирани или носещи опасни предмети. 


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички