Учени искат планетариум в София

Причините, забавящи строителството, са свързани с намирането на подходящо място и пари

Учени искат планетариум в София | StandartNews.com

Български учени от години настояват за изграждането на Планетариум в София. През 2009 година учени от БАН и Астрономическата асоциация представят проект за изграждане на Планетариум. 2009-а е била обявена за Година на астрономията. Идеята за създаване на Планетариум се обсъжда още в далечната 1960 година.

Причините, забавящи строителството, са свързани с намирането на подходящо място и финансиране. "Тук са писмата, включително до Бойко Борисов, до главния архитект, в общината сме носили стотици такива материали, срещали сме се с кой ли не за всичките тия години и в крайна сметка нищо", коментира председателят на Астрономическата асоциация Валери Генков пред БНР.

"Не става дума за символичен Планетариум с малки размери и с малки мащаби, какъвто вече има в София. София е единствената столица на голяма европейска държава, която все още няма такъв Планетариум. Сега това може да е минус, но може да бъде и плюс, тъй като с годините технологично Планетариумите се развиха и вече може би може да се говори за пето поколение Планетариуми", уточнява доц. Любомир Илиев от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към Българската академия на науките и добавя още аргументи:

"Първите са били само оптически, след това има оптико-механични с начало на автоматизацията. Такива има няколко в България - автоматизирани, напълно автоматизирани оптико-механични системи. Най-големият такъв действащ Планетариум е в град Смолян и той има доста успешна работа. Представлява също така доста добър пример за това какво и как може да се организират нещата. Много добър Планетариум с действащ екип от хора работи в град Варна."

Според направените изчисления между 8 и 12 милиона лева би струвало изграждането на Планетариум в столицата.

"Един такъв Планетариум обикновено влиза веднага във визитната картичка на съответния град. Такъв е случая с големите Планетариуми. В Ню Йорк - най-известният Планетариум в света, в Лос Анжелис", допълни Любомир Илиев.

Друг проект на Авиационно-космическия форум също предвижда създаването на по-малък Планетариум.

"Общо взето идеята ни е също да създадем симулатор, но естествено не толкова мащабен. Нашият симулатор е по-опростен. Той е за 15 човека", обясни председателят на Авиационно-космическия форум Недислав Веселинов.

Избрали са този малък проект, защото нямат капацитет да направят голям симулатор:

"Планетариумите са важни, защото България се нуждае от високотехнологични кадри, а тези кадри трябва да се заинтересоват още в млада възраст и точно затова е важен този симулатор. Ние сме група инженери и приятели от Физическия факултет на Софийския университет, от БАН, от Техническия университет, които в свободното си време се занимаваме с популяризация на науката. Правим го, защото смятаме, че единственият начин държавата ни, въобще страната ни да изглежда по-европейска, да изглежда по-красива, да е по-уредена, е в образованието", подчерта Недислав Веселинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай