"Убийцата" на рояла плати с оставка

Записват в "Червената книга" други три пиана в Димитровград

"Убийцата" на рояла плати с оставка | StandartNews.com

Димитровград. Христина Ташева плати с оставка за разфасоването на рояла "Блютнер" в Димитровград. Вчера сутрин шефката на Детския и младежки център в града е депозирала писмено намерението си да се оттегли пред кмета на общината Иво Димов. В графата "мотив за напускане" е посочила "личен". Друг от аргументите й е, че така няма да вреди повече на добрия имидж на детския център. Наред с оставката си освирканата в социалните мрежи началничка е подала и исканите от кмета писмени обяснения защо е наредила "убийството" на "Блютнер"-а. "Получих оставката и тя ще получи положителна резолюция", коментира пред "Стандарт" кметът Димов. И обясни, че веднага започва и търсенето на неин заместник. Категоричен е, че наследникът на Ташева трябва да е млад и креативен човек, който да продължи да развива дейностите в прочулия се с кощунството детски център.

"Срамота е! Брат й гласува правила в Общинския съвет, тя - руши!", коментираха вчера ядосани музиканти в Димитровград. Христина е сестра на общинският съветник Тодор Ташев. А днес (б.р. - сряда) колегите му от постоянната комисия по култура в местния парламент се събират на извънредно заседание, за да набележат мерки, с които да се застраховат от подобен резил в бъдеще.

Истината е, че в Димитровград могат да се похвалят с още няколко рояла. Шефът на отдел "Култура" от соцвремената Петко Каневски, който сега е началник на местната библиотека, си спомня, че в града били общо три. Тогава платили доста пари за тях. Насеченият "Блютнер" преди 1989 г. се е намирал в Профсъюзния дом на културата. След закриването му инструментът е бил пренесен в пленарната зала на БКП "Родина", а при създаването на Детския комплекс го дарили на центъра с решение на тогавашния Общински съвет. Още един роял, досущ като унищожения си "побратим", събира прах от години на сцената на бившето кино "Химик" в града. Този "Блютнер" е собственост на читалище "Христо Ботев" и е в отлично състояние. Пак там доскоро стояло и друго "бижу" с марка August Forster. По-късно го преместили в общинския драматичен театър "Апостол Карамитев". Сега пианото краси сцената. Собственост е на торовия гигант "Неохим", но е отдаден под наем на театъра и е готов да засвири във всеки момент.

Клавишите му дори се пазят с нафталин

В Димитровград има и трети марков роял, който се намира в СОУ "Васил Левски". На белия "красавец" свирят учениците от музикалните паралелки.

Скандалът с разфасования "Блютнер" - любима марка на гении като Щраус, Дебюси и Вагнер, гръмна в социалните мрежи. Кощунството лъсна след клипче в интернет, на което се вижда как общи работници изнасят от Детския център останките на ценното пиано, а музиканти от местния Духов оркестър ги молят да им предадат парчетата. Идеята им е да приберат поне плота и клавишите на инструмента. Записани са и коментарите на стъписаните музиканти. "Като интериор да го оставят, пак ще е добре", подхвърля Иван Габров от Духовия оркестър. Музикантите са приклекнали до клавишите от слонова кост и с изкривени физиономии, гледайки механизмите, стигат до заключението, че роялът не е експлоатиран много.

Христина Ташева обаче има обяснение, а и оправдание за решението си. "От 13 г. съм в този център. Роялът стои там от 13 г. неизползван, защото не работи. Правени са опити в годините да бъде ремонтиран, но се оказа, че не може", оправдава се Ташева. По думите й в коридора, където последно бил преместен, "Блютнер"-ът бил доста опасен за децата. "Знам, че за един музикант този роял има много голяма стойност, но за мен на първо място е била безопасността на децата, които идват в Детския център", коментира тя. Понеже след реконструкция на сградата вече било почти невъзможно и инструментът да бъде изнесен през входната врата, а от фирма им

поискали доста "солена" сума да го махнат

взела радикално решение. Да го изнесат на части - така и така е непотребен. Факт е, че роялът не се води на книга. "Той беше ничий. Не съм го завела, когато съм дошла в центъра, защото не работи. Не виждам логиката при положение, че не работи, за да завеждам. По тази причина не съм свикала и комисия за него, защото това не е общинска собственост. Ако пианото бе на общината, щях да процедирам по друг начин", обяснява Ташева.
Оправданията й не могат да преглътнат музикантите от Духовия оркестър, които са категорични, че поправката е била възможна. Според тях обаче вече всичко е безвъзвратно загубено. Единственото, което успели да приберат от "Блютнер"-а за спомен, е спуканата му лира. Тя сега ще краси репетиционната им зала и

се надяват да е като обеца на ухото

за всеки, който посяга на изкуството.
Марката "Блютнер" води началото си от 1853 г., когато в Лайпциг се появява първият инструмент с това име. Според експерти втора употреба, но запазен инструмент от тази марка върви около 15 000 лв. В много лошо състояние се търгува около 7-8 бона, коментират музиканти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай