Царете на задачите мечтаят за чужбина

Деветокласниците от СМГ завоюваха 4 медала в Индонезия

Царете на задачите мечтаят за чужбина | StandartNews.com

С четири медала се върнаха деветокласниците от СМГ "Паисий Хилендарски" след Международната азиатска олимпиада по математика в Индонезия. От състезанието Христо Попов си тръгва със злато, Мария Делякова - със сребро, а Виктор Костов и Манол Джамбазов са отличени с бронзови медали. Международната азиатска олимпиада се проведе между 25 и 30 декември 2013 г. в Богор, Индонезия. Тя се случва на всеки 2 г. от 2005 г. насам, като държавите домакини всеки път са различни, разказва учителката по математика в СМГ Надя Кръстева. Тя и колежката й Линка Минчева се заемат с подготовката на деветокласниците за състезанието, след като колежката им Красимира Петрова внезапно почива.

 

Христо Попов грабва златния медал в индивидуалната надпревара в Индонезия. Харесва математиката от първокласник, но започва да се занимава по-сериозно в V клас, когато влиза в СМГ. Привлечен е към точната наука заради логиката в нея, а в състезанията се включва най-вече за тръпката. През 2011 г. печели сребърен медал на математическо състезание в Хонконг. Любимите му предмети в училище след математиката, разбира се, са информатика, физика и история. Не отделя всеки ден време за задачи, но преди състезание

 

решава по 8 часа дневно

 

Това обаче не е досада за него, а приятно занимание. В свободното време обича да се забавлява с приятели, да ходи на кино. Христо иска да се развива в областта на математиката, а след като завърши, е решен да следва в чужбина. Не смята, че там ще получи по-качествено висше образование от това в родните ВУЗ-ове. Но по думите му тамошните дипломи се считат за по-престижни у нас. Шампионът е убеден, че усърдната подготовка за олимпиадата му носи златния медал. Той започва да се готви за декемврийското състезание още през октомври.

 

Мария Делянкова пък, която се прибира със сребро, е влюбена в математиката още от първи клас. Впоследствие започва да ходи и по състезания и вижда, че нещата се получават. "Харесва ми как в математиката всичко просто се вписва заедно и по някакъв начин намираш смисъла - виждаш как нещата се подреждат", обяснява деветокласничката. По думите й математиката възпитава и прави човек по-организиран, а надпреварите амбицират и те карат да си поставяш цели, които да преследваш. Олимпиадата в Богор е поредната за нея, тя се включва в почти всички математически състезания - както международни, така и национални, заради своя състезателен хъс и конкуренцията. "Последните 20 минути преди състезанието са любимата ми част,

 

защото ми носят огромен адреналин

 

а аз съм притеснителна по принцип", споделя Мария. Мигът, в който получава медала, определя като неописуем. "Много бях щастлива и удовлетворена от себе си", вълнува се ученичката. През 2013 г. тя участва още в Младежката балканиада и грабва отново сребърен медал. Освен математика, на която отделя по 2-3 часа дневно, любими предмети на Мария в школото са английски език, физика и химия. Извън уроците момичето членува в клуб "Интеракт" и участва в организацията на благотворителни инициативи и обича да ходи на зумба. Мария мечтае един ден да преподава математика и

 

иска да следва висше в Америка

 

Към чужбина гледа и бронзовият медалист Манол Джамбазов. Пали се по математиката още в първи клас. По-късно вижда, че задачите не могат да му се опрат, и тръгва по състезания. Олимпиадата в Индонезия е първата международна надпревара, в която се включва, но на национално ниво е участвал навсякъде. Само преди седмица печели второ място на турнира "Атанас Радев", а на "Черноризец Храбър" става първи. "Не очаквах медал от Индонезия, но щом го получих, се зарадвах много", споделя Манол. Освен математиката харесва физиката, а извън школото обича да плува и да играе футбол.

 

Виктор Костов, който също завоюва бронз, пък се запалва по задачите сравнително късно - едва в IV клас, когато тръгва на курс в СМГ. "Доста неща около нас могат да се опишат чрез математиката и затова я харесвам. Всяко действие може да се изрази във формули", споделя той. Виктор смята, че

 

азиатците са най-силните

 

по математика в света и затова се радва много на отличието си от Индонезия. Миналата година печели и първо място на зимните математически състезания у нас, а през 2011 г. взема приз от надпревара в Хонконг. Харесва още информатика, химия и физика. А хобито му е айкидото.

 

"Децата работиха усърдно и затова си спечелиха хубавите места и медали. Цяла България трябва да е горда с постиженията на нашите млади таланти, които не за пръв път заемат призовите места на международни състезания", категорична е учителката им Надя Кръстева. За да премерят сили с връстниците си в Индонезия, математиците и ръководителите им е трябвало да намерят сами пари за пътуването - настаняването осигурили организаторите. Наложило се да търсят спонсори. А - за щастие - почти цялата сума за пътуването дарили от Българска банка за развитие.

 

Следващото международно състезание по математика, в което ще се включат талантите от СМГ, е през юли в Южна Корея и е за ученици от VI, VII, IX и X клас.

 

Мерят сили
с 10 страни

 

Азиатската математическа олимпиада е за деца до 16 г. През 2013 г. в нея се състезават 128 деца на 10 страни - България, Индия, Индонезия, Иран, Казахстан, Китай, Малайзия, Тайланд, Тайван, Филипините, разделени в 32 тима от по 4 участници. Страната ни се състезава с два отбора - от СМГ и от ПМГ-Бургас. Олимпиадата включва индивидуално и отборно състезание. При първото ученикът трябва да се справи с 15 задачи за 2 ч. Отборното пък включва 10 задачи, които трябва да бъдат решени за час. Затова в тима си разпределят заданията - на всеки се падат по 2, а последните 2 решават заедно през последните 15 минути, разяснява учителката Линка Минчева. С колежката й Надя Кръстева признават, че задачите са доста сложни, освен това условията са английски, което е още по-голямо предизвикателство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай