ТОП 10 на тату школите

В някои общества всеки символ и мастото, на което е изрисуван, са от определящо значение

ТОП 10 на тату школите | StandartNews.com

Татуировките съществуват от древни времена, въпреки че нашите млади съвременници се възприемат като ултра модерни откриватели на тези телесни украси. Археолозите смятат, че татуировки е имало и в неолита , та даже и по-рано. Те са белег на индивидуалност, знак за принадлежност, бунт, позорно клеймо, древни и модерни – татуировките са част от човешката история и под различни форми красят телата на хора от всякаква възраст, раса и религия.

Като всички разновидности на изобразителното изкуство и тук има школи. Те силно се различават една от друга и са лесно различими.

1. Моряшки

Смята се, че европейските моряци са разработили свой собствен стил татуировки, особено след прословутата експедиция на капитан Кук през Тихия океан в 18-ти век. Това предположение донякъде се подкрепя от факта, че думата «татау», е с таитянски произход и се превежда като «печат, ударен върху кожата». Но въпреки, че европейците са практикували тези своеобразни украси от векове, след срещата с местните туземци, известни със своите обилни рисунки върху телата си, те са приели наименованието „тату” като особено точно. След тази среща моряците започнали да създават свой собствен и неповторим стил в това изкуство. На тези рисунки силно влияние оказало известното моряшко суеверие. Познати са много изображения на предмети, за които се смята, че носят късмет на тези които са в морето.

Например изображението на котва означава, че морякът е пресякъл Атлантическия океан. Лястовичка означава, че е пропътувал 5 000 морски мили. С костенурка се ознаменува пресичането на Екватора, а кръстосани пушки се рисуват само на кожата на най-възрастния член на екипажа на военен кораб. Морските звезди са талисман, който закриля човека при морското пътуване. Ако срещнете моряк с изобразен кораб с пълно бойно съоръжение, то значи, че човекът е заобиколил нос Хорн на Южна Америка.

2. Полинезийски на ръцете

Полинезия е островна страна, разположена в централната и южна част на Тихия океан и се състои от над 1000 острова. Много от тях са били заселени от различни групи хора, които макар и различни се наричат полинезийци, имат близки езици и обичаи. До срещата им с европейците те не са имали писменост и използвали татуировките за да изразят своята индивидуалност. Това е било най-разпространено сред мъжете на остров Самоа, Тонга и Маркизките острови, при които почти всички жители от мъжки пол били с татуировки. Чрез тези „етикети върху кожата” ставало ясно за околните какъв е статуса в обществото и какви бойни изкуства владее всеки от жителите на островите. Те се правели върху ръцете – всъщност доста примитивна практика за запознанство.

3. Полинезийски на краката

Според вярванията на полинезийците всяка част на тялото си имало собствен смисъл. И съчетанието на татуировките на различни места давали на всеки човек възможност да се представи, нещо като голяма визитна картичка. Символите били такива – глава – мъдрост, знание, интуиция; гърди – чест, искренност и щедрост; рамене – сила и храброст; долна част на корема – мъжество, независимост и сексуалност. Даже е имало специални татуировки за дланите с подтекст – сръчност и способност за творчество.

4. Маорски

Маорите са местните жители на Нова Зенландия и може да се приеме, че са част от Полинезия. Но стилът на татуиране на тези големи острови се различава от останалите. Те са разработили своя собствена техника и стил, които даже си имат друго име «та моко» , която е свързана с митологията и геологическите особености на островите. Честите земетресения и изригването на вулкани в Нова Зенландия са повлияли на вида на «та моко» и начина по който се нанася татуировката върху кожата е доста по-суров. Докато всички полинезийци използват инструменти, които правят леки нарези върху кожата и после нанасят мастилото, то маорите използват вид длета, с които правят дълбоки нарези по кожата по начин , който оставял дълбоки следи , като „канавки”. И тъй като главата се смята за най-свещенното място от тялото , то лицето било обект на особено внимание. Всички символи имат определено значение и е важно в коя част на лицето са „изрязани”. На бузите се отбелязва професията, на брадата – степента на престиж в обществото, на челюстта – статуса му по рождение – семейна среда, на челото – социалния ранг, площта около носа – семейното положение, а горната устна се използвала за личен подпис на човека.. 

5. Китайски

Татуировките в Китай са се считали както в миналото така и сега, за присъщи на затворници, престъпници, роби и изобщо за хора извън закона. Южната част на страната, която е била в контакт с хора от други държави, е по- отворена за подобни „удоволствия” и модни придобивки. В Китай в същност има няколко племена, които от векове се татуират. Тук обаче нещата са различни. Татуирането е с цел плашене на противника. Най- често жените се татуирали, за да се направят на по-уродливи и страшни и да избегнат участта на робини по време на война. Други от татуировките се правели с идеята, че те носят защитна сила.

6. Ирландски

Татуирането в християнска Европа в средните векове не е било съвсем легално. Считало се е за остатък от езическите времена. Всъщност в древността много от европейските племена като келти, германи, викинги и др. се татуирали и украсявали телата си също. Много от тату – украшенията били елементи от природата. За съжаление не са останали следи от такива татуировки. Изглежда ирландците са останали верни най-дълго на тази древна традиция. Келтското дърво на живота било изключително популярно в тату – практиката. То и сега е на голяма почит и символизира връзката между световете.

Дъбовия възел изобразява сложна коренова система и се смята, че вдъхва голяма сила и стабилност на всеки който го има изобразено на тялото си. Лотосът се счита за символ на мъдрост, самопознание и идълбока мъдрост. Птицата символизира свободата, всякакви пеперудки се приемат че са свързани с възраждане и спокойствие. Келтският кръст е знакова фигура. Счита се, че се епоявил през 9-ти век и негов автор е св. Патрик, който е обединил христянския кръст с местните художествени мотиви.. Той е станал символ на преминаващата към христянската вяра Ирландия

7. Руски криминални

Заклеймяването на престъпниците била популярна практика в Русия до нейната официална забрана през 1863 година. Клеймото било поставяно на бузата, челото или рамото, като така се означавало вида на престъплението и съответното наказание. През 1930 г. се появили различни углавни „касти”, като всяка каста си имала собствен вид татуировка. Както и в другите части на света и тук тези печати върху телата показвали принадлежност, ранг и репутаци на човека. При фалшификация наказанията често били смърт.

След Втората световна нойна и появата на лагерите ГУЛАГ, броят на политическите затворници рязко се увеличил, което довело и до промяна в дизайна на тату – рисунките.

Татуировката станала символ на криминално досие. Самите татуировки били с много обогатено съдържание и отчетлив символизъм.

Две животински очи или дупе насочвали към хомосексуалните типове, Ако обаче тези символи били разположени на гърдите значението им било съвсем различно – „Наблюдавам те!” Класиката - череп и кости говорели за доживотна присъда.

8. Японски 

Историята на японските татуировки се измерва в хилядолетия. Според археолозите те се правели още през палеолита. В китайските документи , с дата от 300 г. пр. н.е. се споменава, че японците използвали татусите като средство за определяне на социалния статус. По-късно и тук започнали да татуират главно престъпниците. В периода Едо (1600-1868 година от н.е.) се е развила сегашната форма на японски татуси.

Култовото японско изкуство на татуси престанало да бъде по индивидуален проект , а се развилило към създаването на доста големи и сложни сцени, вдъхновени от философски идеи или митологични истории от театрални постановки, романи или исторически текстове.

Но художествената форма била обявена извън закона през 1868 г-, тъй като изисканият японски вкус я намирала за варварска и неуважителна. През 1948 г. тя била реабилитирана. Както в Русия и тук татуировките били свързани главно с престъпния свят особено били популярни в средите на Якудза – така наречените „групи на насилието“ или японската мафия. Днес „Якудза“ е сред най-големите престъпни организации в света. По официални данни в Япония има около 87 000 членове якудза.

В Япония тату – салоните са много редки, повечето са близо до туристически обекти или близо да американски военни бази. Н обществени места е забранено да се демонстирира притежанието на тату.

9. Тайландски 

Традиционните татуировки в Тайланд са се появили по време на Кхмерската империя. Тя е била най-голямата и най-дълго съществувалата държава в Югоизточна Азия – от 7-ми до 14-ти век от н.е. Тук тату изкуството се нарича „Сак Янт” и е странна смесица от символите на двете основни религии заедно с шамански заклинания и стари митове. С времето през вековете, тату се развива и се превръща в истински ритуал, който се извършвал от монасите в храмовете из цялата страна. Силата, която татуировките давали на собственика си, както вярвали местните, не зависели от съдържанието на самите рисунки, а от искренността на непрекъснато произнасяните молитви по време на процеса по изработването.

При татуирането се използвал еднометров бамбуков прът с металическа игла накрая. Има много традиционни рисунки, повечето от които изобразяват животни, като тигри, дракони, змейове, феникси и др. Всички те са заобиколани с подходящи мантри. За тайландците мястото на татуировката било от първостепенно значение. Колкото по-близо до главата била тя толкова по-силно било нейното действие. В Тайланд се смята, че татус с изображения на Буда или Лотос носят късмет и пъдат злите духове.

10. Американски гангстерски 

В САЩ броят на затворниците на глава от населението е най-голям в целия свят, затова не е за учудване , че в местните затвори се намират членове на най-опасните банди на планетата. Затова тук затворническите татуси са много разпространени и различни.

Примерите са в изобилие – тату на сълзи означава, че притежателят му е убиец, изображението на паяжина означава дълга присъда. Три точки на ръката или на лицето говорят за принадлежност към банда. Има и по-художествени като например маската на клоун, която се разчита с фразата „ Свиркай си сега – ще платиш после” . Осем кръга означават лош късмет, а числото 88 едно към едно означава «Heil Hitler», защото буквата Н е осма по ред в азбуката.

В тези общества, чието съществуване ги обрича на бездействие, са създадени огромно количество татуировки.

Стари и нови школи

Татуировките с черни контури, малко цветове и с конкретни изображения се считат за принадлежащи към старата школа.

Новата школа тату се е появила около 1970 година и в нея влияние има поп – културата. Там се рисуват кинозвезди, герои на Дисни, на „Стар трек” и различни популярни комикси. Преобладават ярките цветове и няма ограничения във вида на включените елементи – взимат се такива от целия свят. Татусите са олицетворение на съвременния свят – всичко е достъпно за всеки.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай