Търсят отличници за стюарди в Манхатън

Младежите печелят по 9 долара на час плюс бакшишите

Търсят отличници за стюарди в Манхатън | StandartNews.com

София. Топоферти за младежи с перфектен английски пускат работодателите в САЩ това лято. Хит сред предложенията за бригада в Америка е работата като стюард на луксозен автобус, който вози туристи по най-популярните дестинации в Ню Йорк - от Манхатън до Лонг Айлънд.

"Работата е почти като тази на стюард в самолет, но шанс да се уредят имат само най-добрите. Причината да се търсят високи езикови познания е в това, че младежите ще бъдат в непрекъснат контакт с пътниците и трябва да разбират всичко, което им се поръчва", разказа Борислав Милков от фирма "Интеграл", която посредничи между студентите и бъдещите им работодатели. Стюардите получават по 9 долара на час. Освен това обаче печелят много и от бакшишите, които пътниците им оставят, ако са доволни от обслужването.

Много се търсят и спасители на плажовете около басейните, разказа още Милков. Такива оферти са дали предимно градове по Източното крайбрежие, например Вашингтон, Флорида. За да кандидатстваш, не е нужно да имаш сертификат за спасител, а просто да можеш да плуваш. Ако те одобрят, след това ти организират специално обучение у нас - в София или Варна, и ти издават американско разрешително. С него можеш да работиш и следващите лета. Приемат се и момичета - напоследък последователките на Памела Андерсън от хитовия сериал дори са се увеличили. Заплащането на спасител в зависимост от мястото, е от 8 до 11 долара на час. Те обаче правят по много допълнителни часове и така си докарват едни от най-високите заработки.

Има и много свободни места за аниматори в големите национални паркове - от хора, които продават билети за увеселителните влакчета, до келнери в ресторантите. Заплащането за тях е 8-10 долара. Те обаче печелят много от настаняването, защото в централните щати то е значително по-евтино, отколкото по крайбрежието. Седмица нощувки там струва от 20 до 50 долара, а в Източните щати цената на леглото почва от 80 за седмица. Така само от квартирата един младеж, който работи в Централните щати, може да спести 1000 долара за периода на цялата бригада, разясни Милков.

Повечето надници за бригадите през 2013 година варират от 8 до 10 долара, но има и места, където сумите са скочили. Едно от тях е Аляска, където тарифите са се увеличили с 3 долара и вече се плащат по 11 долара на час. "Младежите не бива да си мислят, че ще бъдат на открито и например ще чистят риба, каквито оферти имаше досега. Работата е само в закрити помещения - като рецепционисти, камериери, сервитьори, никой няма да мръзне", поясни Милков. Увеличило се е и заплащането в Мейн. Много оферти има тази година и по Западното крайбрежие, предимно от Сан Диего и Сан Франциско. За първи път има оферти и за работа в офис, но младежите там също трябва да са с перфектен английски език.

Интервютата и по скайп

 Интервютата на младежите, които заминават на бригада в САЩ, вече могат да се провеждат и по скайп. Това става в определени дни в офисите на фирмите посредници, разказаха оттам. Младежите трябва първо да си набележат щатите и професиите, за които искат да кандидатстват, от вече обявените оферти. Сред това посредниците ги свързват по скайп с работодателите и така не е необходимо да чакат на огромни опашки, когато американските шефове дойдат в България. Добре е обаче студентите да направят избора си на работно място още през ноември и декември, когато има повече предложения. В момента например оферти са дали над 30 щата.

Очаква се тази година да има истински бум на заминаващите, казаха още от посредническите фирми. Ако миналата година бяха заминали 7500 студенти, сега се очаква те да станат поне 9000. Само към момента броят на желаещите е набъбнал с 40 на сто. Посредниците съветват младите хора да побързат и по друга причина - говори се, че САЩ може да въведат квоти за бригадите. Ако това стане, чакащите последния момент може и да не успеят да се уредят.

Заминават с пари от данъци и заеми

Много от младежите избират да заминат на бригада с парите от данъците, които са дали на Чичо Сам миналата година, разказаха от "Интеграл". Схемата е следната - обикновено САЩ възстановяват сумите от платени данъци през февруари-март. Те са равни на около 2000-2200 долара. Вместо да чакат парите им да бъдат върнати, младежите могат да прехвърлят документите на посредника им за новата бригада. Когато американското правителство възстанови сумите, посредникът ги взема директно, а самият студент не плаща нито цент за отпътуването си. Има младежи, които от няколко години ходят на бригади при подобна схема.

Някои банки пък вече предлагат и възможност да заминеш на бригада на кредит. Докато трае престоят ти в САЩ, не плащаш нищо освен лихвите по главницата.

Студент учи с кредит от 83 бона

Младежи вече заборчляват с крупни суми за образование и у нас. Студент от Варна например изтегли кредит от 83 000 лева, за да плати следването си, съобщиха от просветното министерство.

Младежът или девойката, чието име е тайна, учи със заема за стоматолог в Медицинския университет на морската столица. Парите са договорени за целия период на следването. Тъй като сумата е много висока, най-вероятно студентът е приет платено обучение.

Иначе средните заеми, които младежите теглят, за да си платят ученето, са около 4407 лева. Сред тях има и много хора, които заборчляват за суми под 1000 лева. "Редовно попълваме за банките справки на младежи, чиято такса е около 500 лв., но те явно нямат възможност да си я платят", казаха от Софийския университет. Със заеми учат най-вече хората в специалностите, за които реализацията след завършването е сигурна - прависти, медици и архитекти, следвани от студентите по бизнес администрация и финанси. Бъдещите юристи са изтеглили общо 745 заема, а лекарите - 528. Най-слабо залагат на следването на кредит машинните инженери, историците и ветеринарите. Сред бъдещите инженери например, въпреки че за тях работа вече се предлага под път и над път, едва 35 са се престрашили да се доверят на банките.

Най-много заеми теглят младежите, които учат в Нов български университет. Те са в пъти по-високи от останалите - общо 2020. Веднага след тях е Варненският свободен университет, където учещите със заем са три пъти по-малко - 730. На трето място е Алма матер.

До момента са изтеглени общо 10 130 заема на обща стойност 46 650 320 лева. 160 младежи пък са получили кредити не само за обучение, а и за издръжка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай