Търгът за Бевърли Хилс - рожба на 3 кабинета

Част от сделките с военни имоти буквално "светят", казва Ангел Найденов

Търгът за Бевърли Хилс - рожба на 3 кабинета | StandartNews.com

София. Провал на грандиозна сделка с имот на Министерство на отбраната скара продуцента Нико Тупарев и военните. Апетитният терен от 54 дка е в пловдивското село Марково, известно като българския Бевърли Хилс.

Става дума за някогашно военно поделение, в което е трябвало да бъдат дислоцирани запяснаци при обявяване на военно положение. Фирмата на Тупарев "Лайм" ООД участва в търг за закупуване на земята с площ 49 898 кв. м. Началната цена е 434 928 лв. Тупарев и съдружникът му Александър Тошев купуват терена за 933 000 лв. Върху площта има 23 сгради с обща застроена площ от 4426 кв. м.

До момента няма подписан договор между инвеститора и Министерството на отбраната. А военният министър Ангел Найденов е разпоредил ревизия на сделки с имоти на ведомството и част от тях са вече спрени. "Има ревизия за целесъобразност и изгодност на сделките, а в конкретния случай по мнение на експертите цената е ниска", заяви пред "Стандарт" Найденов. Той даде да се разбере, че не е знаел чия е фирмата, спечелила търга. Този факт обаче не променял ситуацията.
----
Ревизията на сделки с военни имоти още не е приключила. Специалистите обаче вече са се натъкнали на такива, "които буквално светят", заяви военният министър Ангел Найденов пред "Стандарт". Той спира и още 2 сделки с имоти - в Бургас и в Благоевград. Край морето става дума за терен от 8300 дка, който се намира в централната част на града. В Благоевград проблемът е за терен от около 40 дка. Имотите трябвало да се дадат безвъзмездно на общините.

В пловдивския Бевърли Хилс спорният недвижим имот е актуван с Акт за частна държавна собственост на 25 септември 2012 г. Намеренията на Тупарев и Александър Тошев са били да построят там луксозно ваканционно селище. Проблем обаче се оказала огромна антена, използвана от военните. Инвеститорите все още

не знаят дали ще успеят да я демонтират

Ако антената остане, около нея вместо ваканционно селище щяло да бъде изградено модерно киностудио. "Имаме намерение да инвестираме. Когато придобием имота, може да отговорим какво ще правим с него. На този етап възнамеряваме да го вкараме в регулация и да съборим старите сгради, което е над 300 000 лева инвестиция", обясни пред "Стандарт" Тошев. Той отказа повече подробности, но бе категоричен, че ще заведат поредица от дела срещу Министерство на отбраната, военния министър Ангел Найденов и всички, които са отговорни за провала на сделката.

"Аз не разбирам какъв е проблемът. Те са ни поканили, ние сме се явили на конкурс и сме го спечелили. Всичко е точно при нас", коментира пред "Стандарт" Нико Тупарев. Инвеститорите обясниха, че по настояване на политическия кабинет на Найденов им е предложено да се откажат от сделката, а МО да им върне парите. Двамата били поканени на среща от Огнян Йоцев, който им обяснил, че това е желанието на Найденов. От МО заявиха и официално, че не е имало никакъв натиск върху Нико Тупарев и съдружника му.

Пълен абсурд са твърденията за натиск

реагира се прекалено емоционално", контрираха пък приближени до военния министър. Но и те дадоха да се разбере, че сделка няма да има, а парите ще бъдат върнати на инвеститорите. Александър Тошев обаче е категоричен, че няма да се откажат от имота. Той посочи, че процедурата по търга е подготвяна от три предходни правителства. Стартирала е при Тройната коалиция, преминала е през правителството на ГЕРБ и е финализирана при служебния кабинет на Марин Райков. От "Лайм" ООД са на мнение, че спирането на сделката обслужва интересите на други участници в търга, които са го загубили. Освен това

самият министър си правел PR на техен гръб

Фирмата "Лайм" от години е специализирана в покупко-продажбата на недвижими имоти, а Марково е известно с високите цени на имотите си, които дори надхвърлят тези в столичните квартали "Бояна" и "Драгалевци". Средната цена на къща там върви по 220-300 хиляди евро. Ангел Найденов е наредил ревизия на общо 7 сделки с военни имоти, най-шокираща от които е тази в Марково. 3 магазина в столичния кв. "Лагера" и 2 офиса в центъра на София са също в пакета със съмнителни покупко-продажби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай