Символът "Жермандре" - от парфюмите до Харвард

Емблематична сграда в центъра на София продължава историята си

Символът "Жермандре" - от парфюмите до Харвард | StandartNews.com

Кирил Петков върна спомена за знатната фамилия Арие

Емблематична сграда в центъра на София продължава историята си

 

Една емблематична сграда в София продължава историята си със старта на партията на Кирил Петков и Асен Василев.Преди век тя носеше романтичното име на хитовите парфюми и пудри "Жермандре", а днес е Център за образование, наука и култура "Проджект Лаб", превърнато от двамата бивши служебни министри в лобното място на "Промяната продължава".Историческият принос на "харвардците" за родната политиката ще обсъждат идните поколения. Но днес, повече от два века след заселването на фамилията Арие у нас, тяхното име продължава да е символ на индустриализация и благотворителност.

Благодарение на Леа Коен историята на знатната фамилия е добре известна

Първите заселници от рода в България са от 1798 година. Дошли са вероятно от Русия и са се установили в Самоков, който по онова време е важно търговско средище в Османската империя. Търгували са с кожи, желязо и шаяци, но завидното си благосъстояние достигнали чрез сарафска дейност. Къщите им приличали на дворци - с водоскоци и зимни градини.

Днес единствено запазена е известната Сарафска къща, която като паметник на културата е една от забележителностите на Самоков.През 1986 г. оригиналната сграда е предоставена на Националния дарителски фонд "13 века България", отворена е за посещения, а сред гостите са и различни потомци на рода Арие. В салона й има мраморно копие на известната старогръцка скулптура "Трите грации", изработено в естествена големина.Арие са уважавани търговци с влияние, включително от турските власти, многократно са се застъпвали за български бунтовници, преследвани или изпаднали в беда. Занимавали се широко с благотворителност.Българската следа в "Жерманде" обаче започва с наследниците им - братята Жак, Исак и Леон Арие, които след пренасянето си в София  откриват най-голямата фабрика за козметични продукти. Тя се е намирала на ул. "Мария Луиза" 58. Съвсем

близо  до известния през 40-те години хотел "Савоя"

Фамилията разполагала с огромни средства и поддържала висок стандарт на живот.

В гаража им на улица "Мария Луиза" имало пет леки автомобила. Мерцедесът на младия Рафаел Арие, красив млад мъж, когото софийските красавици се надпреварвали да ухажват, бил облицован с червена кожа. Затова и Руфи, както го наричали близките, обичал да носи само червени кожени ръкавици. В семейството се говорило на три езика: български, френски и испански. Децата посещавали Американския и френския колежи в София и получавали солидно образование. Цялата фамилия посветила усилията си за развитието на парфюмерийната фирма с име на цвете.Жермандре всъщност е френското наименование на ароматно растение, използвано в парфюмерийната промишленост.

Има лек аромат на див чесън

с горски цветчета, което по нашите земи расте главно в Родопите. Местните хора го наричат поддъбниче.Родината на "Жермандре" обаче не е България, а Франция. Емил Буше основава фирмата през 1873 г. в Париж. Бумът на този аромат идва с новата мода на ХХ век, когато жената навлиза в обществения живот. Тя има нужда както от тежкия аромат за вечерните салони, така и от леките миризми за социалните си общувания през деня.

Така секретарки, учителки дори работнички се влюбват в най-известния продукт на "Жермандре" - оцветената пудра за лице. За разлика от използваната дотогава оризова пудра с ефект на фино брашно, новата придава гладкост на кожата на лицето, светлина и изящество.Пудрите на Миньо-Буше подлудяват най-напред Франция, а след това и цяла Европа. Стигат и до България в първото десетилетие на ХХ век. Софийските дами още тогава са се сравнявали в европейките, имали са стройна линия, прилепнали по тялото тоалети, елегантни обувки с високи токове и шапки, внасяни от Париж, Букурещ и Виена.Буше обаче умира по време на Първата световна война, а лошата следвоенна конюнктура обезсърчава наследниците му. Така те продават на братята Арие фабриката си в Ньой, както и лицензите на произвежданите продукти. Исак, Жак и Леон Арие работят в България и Франция, а Аврам Арие основава клон на "Жермандре" в Букурещ.По онова време трите фабрики - в София, Ньой и Букурещ, са имали близо 1300 работници,  изнасяли са продукцията си в цяла Европа и успяват да се превърнат в най-авторитетната парфюмерийна фирма на Балканите.

Наричат ги "Ротшилд на Балканите".

Успехът на "Жермандре" се крие в тайните рецепти на френските парфюмеристи, които братя Арие доразвиват с богатите български етерични масла. Някои от техните сапуни и кремове ухаят вече не само на гора, но и на българските роза, лавандула и мента.Проспериращата индустрия на Арие развива и други браншове и става един от двигателите на българската икономика. "Жермандре" започват да използват и животински мазнини, които осигуряват високо качество на продуктите.  С годините сапуните "Жермандре" нямат конкуренция на широкия пазар, произвеждат се в хиляди тонове и дори влизат в списъка на стратегическите продукти.За сравнение, по онова време, когато в Европа кремовете, пудрите, червилата, сапуните и шампоаните с марка "Жермандре" лидират в Европа, "LТOreal" има само няколко клона във Франция и притежава малка фабрика, която произвежда евтини шампоани и оцветители за коса.Близо 80 години след краха на българската фабриката и зловещата гибел на собствениците й, носталгията по сапуните продължава. Наскоро на търг бяха продадени няколко от пудрите "Жермандре", укрити досега, всяка на стойност около 300 долара.

Краят на приказката "Жермандре"

идва с нацистката заповед за евреите, фабриката попада в черния списък. Братята Арие се опитват да излязат от създадената ситуация с бойкот - те слагат на някои продукти задължителния надпис "еврейско производство", но за други ползват само съкращението Е.П.Давидовата звезда на син фон в опаковката добива по-скоро декоративен, отколкото опозоряващ ефект. Знаменитата пудра "Жермандре" се превръща в пудра Rachel, което не говори нищо на купувачите, но засилва атаката срещу собствениците. През есента на 1942 година единият от братята - Леон Арие, вече 56-годишен, заедно с племенника му Рафаел - 36-годишен, са арестувани, а на 15 април следващата година са обесени без присъствие на адвокати и без да бъдат предупредени близките.След трагичната смърт семейството емигрира, главно във Франция.Днес наследниците на знатната фамилия Арие идват в България, посещават Сарафската къща, показват снимки и спомени.След разстрела на Арие през 1943-година, емблематичната сграда на "Мария Луиза" остава затворена до зората на социализма. През 1947 година държавата слага ръка на частната фабрика "Арома" и пренася машините в сградата на "Жермандре". Вместо пудри и червила, българският пазар е наводнен с крема "Здраве" и пастата "Поморин". След идването на демокрацията това е първият завод, приватизиран със заем от ЕБВР. Купувачът - Лукан Луканов, продължава да е един от символите на прехода, а заедно с новия завод и асортимент "Чисто", синът му Димитър Луканов седна на председателския стол и успя да почисти голяма част от бурното минало на компанията.В опразнената дълги години сграда на фамилията Арие днес се помещава образователен център, чиято мисия е да учи как се прави успешен бизнес, а вече и политика. А зад гърба на Кирил Петков по време на представянето на новата партия неотлъчно стоеше Даниел Лорер. Може би, за да напомни, че еврейският дух на предприемачеството никога не е напускал емблематичните помещения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай