Събота,

Сделките с жилища в София скочиха с 31%

От: Администратор -
1444
Сделките с жилища в София скочиха с 31%
A
A
A

Падат продажбите на ваканционни имоти, все по-често се търсят селски къщи

С 31% нараснаха продажбите на имоти в София през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2014 г., сочат данни на Агенцията по вписванията. Това съобщи Ирена Перфанова, председател на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ). На пазара има дефицит на хубави, качествени жилища. Засилва се и интересът към луксозни имоти в столицата.

"По Южното черноморие извън най-големите градове се отчита близо 60% спад на търсенето на ваканционни имоти. Основният интерес е насочен към нискобюджетни и малки имоти - студиа и гарсониери в ценовия диапазон 20 хил. - 22 хил. евро. Могат да се намерят и студиа за 16 хил. - 17 хил. евро, които не са на първа линия", каза Ирена Перфанова. В самия Бургас се отчита ръст на цените на жилищата от 10-13% в сравнение с миналото лято. Основните купувачи в Бургас са българи и руснаци, които инвестират с цел постоянно живеене, най-търсени са едностайните и двустайните жилища. По думите на Ирена Перфанова има ръст на младите семейства, които купуват жилища с ипотечни кредити.

В община Несебър спадът на обема на сделките за първото шестмесечие е с 22%. Ситуацията за Балчик и Бяла е подобна, макар че там спадът е по-малък - с 11%, каза Добромир Ганев, зам.-председател на НСНИ. В Пловдив има 22% ръст на сделките с имоти за първото шестмесечие на тази година в сравнение със същия период 2014 г., допълни той. Селските къщи на 10-15 км от Велико Търново остават едни от най-търсените, заяви Даниела Грозева от НСНИ.

Правят
регистър на
брокерите

Съществуват няколко лоши практики, които се забелязват в обявите на агенциите за недвижими имоти, най-вече на сайтовете им, съобщиха от Национално сдружение недвижими имоти. Една от най-разпространените е да се публикуват нереални снимки на имота, който се предлага. Случва се и в обявата да се посочи даден район, а да се окаже, че локацията на имота е съвсем друга. Често една агенция или едно частно лице си публикува офертата, след което друга агенция за недвижими имоти я взима и я публикува със същите снимки и информация, без да има право. В бизнеса липсва регулация и затова скоро ще бъде пуснат доброволен публичен регистър на агенциите за недвижими имоти и на работещите в тях, обявиха от НСНИ.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички