Рязък завой причинил трагедията на "Тракия"

Рейсът-ковчег станал неуправляем

Рязък завой причинил трагедията на "Тракия" | StandartNews.com

Бургас. Трагедията на автомагистрала „Тракия" през месец юни 2012 година вследствие, на която загинаха девет души е могла да бъде предотвратена.
Това може да се направи като извод след изслушването на тройната металографска и петорната автотехническа експертиза, предаде Фокус.

Изводите от поставените задачи на петорната автотехническа експертиза представи професор Станимир Карапетков пред магистратите в Бургас, който обясни, че в техния доклад е включена и компютърна симулация на катастрофата, която нагледно показва случилото се.

„Ние посочихме пред уважаемия съд, че основната техническа причина за възникването на пътнотранспортното произшествие е разрушаването на опората на напречната силова щанга между предния мост и шасито. Това е предизвикало разлюляване на каросерията на автобуса, което се е усетило от водача и всички пътници. Реалната техническа причина за пътнотранспортното произшествие е рязкото и прекомерно голямо завиване на волана от водача наляво, при което автобусът се е отклонил към лявата еластична ограда. От този момент той е станал неуправляем.

Към момента на завиване на волана наляво са се повдигнали левите колела на автобуса. Водачът е реагирал своевременно към този момент със завиване на волана на дясно, но независимо от това автобусът се преобръща около лявата си страна и пада с нея върху еластичната ограда. След това той се плъзга по платното, удря се във вертикалната бетонова колона на моста и спира в това положение, което е видно от всички фото материали. Това е истинският механизъм на пътнотранспортното произшествие. Дали водачът е можел реално, а не технически да предотврати пътнотранспортното произшествие ще реши съдът", каза проф. Кара Петков.

По време на представянето на експертизата стана ясно, че в началния момент на катастрофата при залюляването на каросерията на автобуса, вследствие на счупването на напречната щанга автобусът се е движел със скорост 97 километра в час. Пред съда професорът заяви, че ако в момента на началното залюляване водачът е натиснал спирачка то преобръщането е нямало да се случи.

„Точно така е. Ние сме изследвали по задача на разследването, че ако нямаше завиване на волана не би възникнало пътнотранспортно произшествие. Съдът трябва да прецени дали в този момент водачът може да има способности и опит да направи в дадения случай. Нашата задача е да изясним какво е станало и какво би станало, ако няма завиване на волана. Ние сме категорични, че ако нямаше завиване на волан автобусът би спрял нормално, леко отклонен наляво, но върху платното за движение и не би възникнало пътнотранспортно произшествие", каза проф. Карапетков.

„Гръмналата" и разрязана гума на автобуса са се случили по време на инцидента и преобръщането на автобуса, а не преди това, заявиха вещите лица. Експертите от металографската експертиза заявиха, че изследвана от тях конзола на автобуса-убиец не е била в техническо изправно състояние, поради дългата експлоатация, недобри заварки, изтъняване и умора на метала и е било нужно само някакво усилие, за да се счупи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай