Разпитват хлапета сред книжки и плюшени мечета

Разпитват хлапета сред книжки и плюшени мечета | StandartNews.com

На изслушването има социален работник, при нужда викат и психолог

Повечето деца се раждат и израстват в щастлива семейна среда, спокойни и закриляни в най-крехката възраст от живота си преди пълнолетието. Има обаче една група хлапета, за които съдбата е отредила друг път. Това са децата, на които твърде рано им се налага да понасят житейски удари и дори да се срещат със закона, по една или друга причина, но никога по тяхно собствено желание. Обикновено, когато родителите им се развеждат и спорят за родителските права, при казуси за издръжка, ако единият родител не разрешава да се издаде международен паспорт на непълнолетния му наследник или не го пуска да пътува в чужбина, в случаи на домашно насилие, за деца в риск - при вземане на решение по извеждане на детето от дома му и настаняването му в социално заведение или приемно семейство. В много от тези случаи единствената закрила за детето е законът, а той е категоричен - навършилите 10 г. заължително се изслушват от съдия, когато са засегнати техните права и интереси.

Независимо какъв е поводът детето да попадне в съдебна зала, самият факт, че идва в съда създава у него усещането за вина. До този извод са стигнали магистратите от Районния съд в Хасково, които отдавна търсят начини да намалят напрежението у непълнолетните, призовани по различни дела. "За да не се стресират децата, често ни се е налагало да сваляме тогите и да слизаме долу при тях, когато говорим в залата. Изключваме дори микрофоните, за да не създават допълнително напрежение у малките свидетели", разказват съдиите от Града на Богородица. В ежедневната си практика те се убеждават, че децата не бива да бъдат наказвани, като изпитват страх от срещата със съдия. Преди няколко месеца хасковските магистрати виждат възможност да сложат началото на щадящи детската психика съдебни изслушвания. На семинар миналата есен лектори от Англия представят проекта на Международната социална служба и Детски правен център - България "Правосъдие-приятел на детето". В обучението участват двама магистрати от Районен съд - Хасково - съдия Нели Иванова и съдия Павлина Господинова, които след това разказват на колегите си за добрата световна практика - изграждане на детски стаи в съдилищата, където да бъдат изслушвани малките свидетели. Съдия Мария Ангелова, председател на Районен съд - Хасково, и екипът й от още 9 магистрати, в партньорство с Дирекция "Социално подпомагане" - Хасково и отдел "Закрила на детето", изготвят минипроекта "Моят глас в съда" в рамките на проект "Правосъдие - приятел на човека" за оборудване на местния съд с подобна детска стая.

От месец май вече е готова

и в нея текат първите изслушвания на деца.

"Жълтата стая", така наричат уютното помещение на третия етаж в Съдебна палата - Хасково, ползвано от Районния съд, тъй като стените са боядисани в нежен лимонов цвят. Обзавеждането е досущ като в нормална детска стая. Има пухкави играчки, цветни моливи, боички и блокови листове за рисуване. Тук децата могат да четат книга, а по-големите от тях да прегледат енциклопедиите, събрани в малката библиотека. Целта ни е детето да се отпусне, да не е напрегнато и да може да сподели свободно своето мнение по съответното производство, обясни идеята на новата стая съдия Мария Ангелова. По думите й много е важно и отношението на магистрата, когато влезе вътре. Съдията не трябва да пита още от вратата например:

При кого искаш да отидеш, след като мама и татко се разведат?

Необходимо е да се седне при детето, ако трябва дори да се поиграе с него и да се поговори първо по съвсем различни от делото теми, като много плавно трябва да се стигне до същинските за производството въпроси, допълва съдия Ангелова. Макар детската стая да работи отскоро, съдиите от екипа й и тя самата имат вече впечатления от изслушванията. Децата са спокойни, не се чувства дистанцията, която е неизбежна между тях и съдията в залата, затова говорят без притеснения за проблемите и желанията си. Имало дори един случай, при който 11-годишно момиченце изобщо не разбрало, че говори със съдия. Това търсехме и сме щастливи, че го постигаме, коментират след успешно реализирания проект хасковските магистрати.

За разликата между детските изслушвания в съдебна зала и в жълтата стая разказва и Яница Динкова, юрисконсулт на Дирекция "Социално подпомагане"-Хасково, чиито служители също са ангажирани в производствата с деца. По думите й, изслушванията в детската стая протичат по много по-различен за детето начин. Била съм свидетел, когато дете е било убедено какво точно иска да каже, но когато влезе в съдебна зала, се разколебава и говори съвсем различни неща или пък се притеснява да изрази мнението си, разказва Динкова. Категорична е, че в жълтата стая на съда в Хасково напрежението липсва и става точно обратното на случващото се в залата. В стаята детето

само изпитвало нужда да сподели какво му тежи

какво му се е случило или иска да се случи.

Какво се случва в жълтата детска стая? Преди да влезе, детето се подготвя от социален работник или психолог, че ще отиде в съда и ще трябва да разговаря с представител на закона. Малкият свидетел знае също, че може да е без мама или татко. Когато е готово, детето влиза в стаята и там е оставено да се огледа, да вземе играчките, да порисува или да прави каквото пожелание, за да не чувства напрежение от изслушването. След като е готово, съдията влиза без тога и започва работа с детето, което може дори да не разбере, че говори с магистрат. Единствено разговорът се протоколира, но и това обикновено не прави впечатление на малчуганите, тъй като те са свикнали с компютрите, а стаята е обзаведена с нова и модерна техника. По време на изслушването присъства социален работник, ако е нужно и психолог, затова е много важно да имаме добра екипна работа с Дирекция "Социално подпомагане" и Отдела за закрила на детето, казва съдия Ангелова. Допълва, че в Хасково са щастливи, че институциите взаимодействат добре и това работи много в полза на децата. Жълтата стая е отворена за ползване от всички други институции в града, чиято работа е свързана с деца. Все още не е имало наказателно производство с участието на деца, но ако това се случи, изслушванията на непълнолетните по тези дела също ще бъдат в детската стая.

Съветват и родителите

С още един добър пример могат да се похвалят от Районен съд-Хасково. Той касае бракоразводните дела и спорове за родителски права. При казус, който засяга правата и интересите на детето, съдията винаги дава на майката и на бащата по една информационна програма, предназначена за разделени родители. В нея са дадени насоки за родителя как да подходи при евентуално възникване на нова кризисна ситуация. Сред най-ценните съвети на магистратите са всеки родител да подкрепя връзката на детето с другия възрастен и да се спазват уговорките, които имат с детето, тъй като това може да се отрази негативно върху неговата психика. Необходимо е също да не правят децата си свидетели на техни продължаващи скандали, както и да бъдат откровени с малките си наследници за всичко, което се случва със семейството. В програмата няма нищо изключително, което е неизвестно на повечето родители, но често увлечени в своя проблем, те съвсем забравят за чувствата на детето. Затова им я даваме, тъй като при нова криза или конфликт, могат да я препрочетат и тя да им бъде опора за поведението и следващите им постъпки, смятат хасковските магистрати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай