Плевнелиев: Нека в този труден момент не се прехвърля вината от един на друг

Плевнелиев: Нека в този труден момент не се прехвърля вината от един на друг | StandartNews.com

"Не бива в този труден момент за нацията да се прехвърля вината от един на друг, необходимо е колективно усилие. Вярвам в българските институции, че те ще стигнат до края на тази трагедия и в разнищването какво я е причинило. Вярвам, че българската държава ще покаже своята солидарност към близките, към семействата и ще бъде с тях в този труден момент", заяви пред журналисти Росен Плевнелиев – президент на Република България, след заупокойната молитва в катедралния храм „Света Неделя" за загиналите при трагичния инцидент в село Горни Лом, предаде "Фокус".

„Искам категорично да заявя, че държавата не е удобното извинение за бездействието и за нарушаването на правилата от фирми, работодатели и личности в тази държава. Фактите сочат, че МВР се е опитало два пъти да вземе лиценза на тази фабрика. Крайно време е да посочваме фактите такива, каквито са, както и причините такива, каквито са. Затова вярвам в институциите, вярвам в правосъдието и също така апелирам към всички български граждани и те да имат малко повече вяра в собствената си държава и в нейните институции. Защото държавата, това сме ние", допълни президентът.

"Правилата, които съществуват, включително и при работа с взривове, са тези, които всички сме създали, приели в българския парламент и в българските правителства. Много често се оказва, че правилата не са лоши, изпълнението е лошо и тук не само държавата има своята вина. Крайно време е да разберем, апелирам – нека имаме уважение към държавата и институциите си, по този начин уважаваме и себе си. Още веднъж – съболезнования към всички", завърши Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай