Пет вредни навика съсипват кожата

Прекалено много захар, слънце и ексфолиране са врагове на красотата

Пет вредни навика съсипват кожата | StandartNews.com
  • Прекалено много захар, слънце и ексфолиране са врагове на красотата

За да изглежда кожата като на модел от корица на списание, тя се нуждае от правилните и регулярни грижи. Дори и най–елементарната поддръжка осигурява нужния комфорт и здравословното състояние епидермиса. Но пропускането на някои от ежедневните рутини, които на пръв поглед ни се струват безобидни, могат да нанесат щети на кожата с течение на времето. Ето и някои от тях:

1. Не почиствате лицето си преди сън

Желанието да се пропусне вечерното почистване на кожата на лицето е напълно разбираемо, особено след дълъг и изморителен ден. Това обаче позволява на мръсотията, натрупала се върху нея, да предизвика сериозен дискомфорт. Системното пропускане на почистването на кожата позволява на всички нечистотии да се смесят с омазняването и да доведат до запушване на порите, възпаления и неприятни обриви.Почистването е изключително важно, особено когато в ежедневието се използва грим. Накои дами залагат на продукти с по-лека текстура, други на такива с по-голяма покривност. При всички случаи обаче непълното отстраняване на макиажа, или въобще оставянето му за през нощта, носи огромни негативи за кожата, които могат да наложат и намесата на дерматолог, за да бъдат лекувани.

Съвет: Използвайте нежен почистващ препарат, съобразен с типа кожа. Ако тя е по-суха е препоръчително препаратът да съдържа овлажняващи съставки, които поддържат епидермиса хидратиран. За мазната кожа са подходящи продукти, съдържащи дълбоко почистващи съставки, като салицилова и гликолова киселина, но в нисък процент, за да не предизвикат зачервявания и сухота. Ако все пак умората надделява, компромисен вариант е обтриването на кожата на лицето с мицеларна вода, която има свойството да отстранява нечистотиите.

2. Пропускане на слънцезащитния крем

Благодарение на слънцето, кожата продобива онзи така желан шоколадов цвят, но ултравиолетовите лъчи провокират преждевременното й стареене, както и други по-сериозни диагнози. За да бъде предпазена от вредното влияние на UV лъчите, тя има нужда от защита, която не се прилага само през летните месеци. Слънцето може да увреди кожата дори когато навън времето е студено или ни изглежда облачно. То също така е в състояние да провокира и нежелана пигментация, чието отстраняване е дълъг и нелек процес.

Съвет: Широкоспектърният SPF блокира както UVA, така и UVB лъчите и предоставя на кожата необходимата защита. Критичният минимум, който следва да се прилага, е SPF 30. При силно слънце е правилно да се заложи на по-висок фактор. При нанасянето му е важно да се покрие не само зоната на лицето, но и линията на косата, под брадичката и шията.

3. Хапвате повечко захар и по-малко плодове и зеленчуци.

Някои проучвания са установили, че храненето, богато на захар и въобще на въглехидрати, ускорява процеса на стареене. Също така потенцира и възпалителните процеси. Кожата се нуждае от меню, в което приоритет е консумацията на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. Те осигуряват необходимите витамини и минерали на организма, чрез което подкрепят здравето на епидермиса. Изследванията в тази насока  показват, че пресните плодове и зеленчуци могат да помогнат за предотвратяване увреждането на клетките, което предизвиква въпросното  преждевременно стареене на кожата. Ето защо колкото по-чиста храна се консумира, толкова по-привлекателна е и кожата.

Съвет: Черният шоколад безспорно е полезен, но в определени количества. Може да утоли глада за сладко, но най-добре е той да бъде укротяван със сезонни плодове.

4. Малтретирате досадните пъпки

Абсолютно разбираемо е, че когато на лицето се появи пъпка, искате тя да изчезне възможно най-скоро. Стискането й определено не е решението, защото това може да доведе до белези и разпространяване на инфекции. В случай, че кожата е предразположена към обриви, особено акнеични, е най-добре тя да се третира с медицинска козметика, изписана от дерматолог.Бензоил пероксидът и салицилова киселина са две от най-често срещаните и ефективни съставки, третиращи такъв тип обриви. Но следва да се има предвид, че различните продукти съдуржат различно количество от тези съставки. Не трябва да се посяга към най-високата концентрация, тъй като е възможно да се получи нежелан ефект и допълнително раздразнение на кожата, особено ако тя е чувствителна. Някои проучваният показват, че 2,5% бензоил пероксид е също толкова ефективен, колкото 5% или 10%. За салициловата киселина 2% е достатъчно, но при появата на дискомфорт концентрацията трябва да е по-ниска.

Съвет: Консултацията с дерматолог и комбинирането на правилните продукти, обгрижващи кожата, са най-ефективният начин, чрез който да се контролират обривите, както и да се лекуват.

5. Ексфолирате кожата прекалено често

Лющенето на кожата е първият признак на сухота. Въпреки че ексфолирането е в съсътояние да отстрани повърхностно малките люспички, прилагано често всъщност нарушава защитната бариера, която балансира влагата в кожата и я запазва. Прекомерната ексфолиация също може да предизвика и нежелано омазняване, което представлява компенсаторен механизъм на кожата, която се опитва да възстанови естествената си среда. За това е по-правилно сухотата на кожата да се третира чрез хидратация, а ексфолирането да не се прилага повече от един път седмично.

Съвет: Залагайте на продукти, които не са силно абразивни или на такива със съдържание на подходящи ексфолиращи съставки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай