Пещерата Магурата влиза в ЮНЕСКО

Пещерата Магурата влиза в ЮНЕСКО | StandartNews.com

Чудо номер 1 на България за 2012 г. - прочутата пещера Магурата, е на път да стане част от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тя е новото българско предложение, стана ясно след среща между генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и министъра на културата Вежди Рашидов.

През 2012 г. в националната кампания на в. "Стандарт" "Чудесата на България" над 1 милион българи казаха с вота си, че искат Белоградчишките скали и Магурата да влязат в ЮНЕСКО. Те спечелиха надпреварата за нови български предложения в категорията "Материално наследство". Подгласникът от другата категория за "Нематериално наследство" - Чипровските килими, вече станаха част от представителния списък на световната организация на най-важните нематериални ценности за човечеството.

Бокова и Рашидов се споразумяха за максимално ускоряване на работата по подготовката на пещерата Магурата за влизането й в списъка на световното културно и природно наследство. Те бяха единодушни, че рисунките от древна цивилизация в скалния феномен отпреди хилядолетия са уникални. Магурата покрива всички изисквания, за да бъде номинирана и одобрена за включване в представителния списък. "Когато пещерата, в която има запазени следи от човешко присъствие още от много хилядолетия, попадне в списъка на обектите под закрилата на ЮНЕСКО, това ще е и поредното признание за България, която заслужено се гордее с културно-историческото си наследство и природни забележителности", подчерта министър Вежди Рашидов. "Ако пещерата бъде призната за световен феномен от ЮНЕСКО, то това ще популяризира още повече нашия град и чудесата, сред които живеем", коментира по-късно кметът на Белоградчик Борис Николов.

Рашидов обяви пред Бокова, че покрай тракийската изложба в Лувъра, която ще бъде открита на 15 април, в Париж ще има и седмица на българското кино. Три незаконно изнесени от България в Кипър културни ценности пък ще бъдат върнати днес у нас. Това са бронзов кръст-реликварий от Х-ХI век и две сребърни гривни от ХIХ век.

Рисунките в т.нар. художествена галерия на пещерата Магурата са уникални. Според учените, те са правени 10 000 години преди Христа. На тях древният художник е изобразил култови и ловни сцени, танцуващи женски и мъжки фигури, звезди, оръдия на труда, животни, растения. Оставил е и числена информация. Чудото на пещерата обаче не свършва с рисунките. То е и във фантастичните сталактити и сталагмити, кръстени от хората Борът, Драконът, Мадоната, Източния град. Който веднъж е преминал по дългите 2500 метра галерии, не може да не запомни завинаги Триумфалната зала, Тронната зала, Тържествената зала, Коридорът на фиордите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай