Откривателят на гроба на цар Самуил става Doctor honoris causa на ВТУ

Откривателят на гроба на цар Самуил става Doctor honoris causa на ВТУ | StandartNews.com

Велико Търново. Откривателят на гроба на цар Самуил проф. д-р Николаос Муцопулос става Doctor honoris causa на Великотърновския университет. Почетното звание ще бъде връчено утре от 11.00 ч. в Аулата на висшето училище.

Професор Муцопулос, е прочут гръцки археолог, архитект и византолог и откривател на гроба на цар Самуил. Званието му се връчва за изключителния му принос в изследването на българското историческо минало. Тази година се навършват 45 години от откриване на тленните останки на цар Самуил и 1000 години от кончината му.

Проф. Николаос Муцопулос прави археологически проучвания и разкопки в различни части на Мигдонийска Редина, в „Дракоспита" на остров Евбея и на други места в Гърция, а от 1965 до 1975 г. на остров Свети Ахил в Малкото преспанско езеро, където в 1969 година открива останките на цар Самуил в базиликата „Свети Ахил". По време на дългогодишната си кариера е ръководил реставрирането на Христовия храм в Божи гроб, а с помощта на гръцкия учен е извършено и архитектурното оформление на Старинен Пловдив.

Обучение по магистърски програми, с преподаване на чужд език, стартира от учебната 2014- 2015 г. Великотърновският университет, съобщи ректорът проф. Пламен Легкоступ. В Историческия факултет тръгва магистърска програма „Етнология на българите" на руски и английски език. В Педагогическия факултет се разкрива „Английски език като чужд в началното училище" на английски език. Във факултет „Математика и информатика" стартира обучение по „Компютърна мултимедия", „Защита на информацията" и „Информационни системи" на английски език.

Философският факултет ще набира кандидати по „Екзистенциално споделяне" с преподаване на английски език. Учебните планове за всички дисциплини ще бъдат намалени с около 200 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай