Общини си искат сградите бижута

Общини си искат сградите бижута | StandartNews.com

Нови здания съсипват храмове, експерти от Париж идват за къщите на "Мария Луиза"

Архитекти: Кметствата да отнемат старинните постройки, ако собствениците им не ги стопанисват

Събарянето на тютюневи склад в Пловдив предизвика вълна от недоволство и отново разпали дебата за съдбата на уникалните сгради паметници. Необходими са промени в закона, които да гарантират, че бижутата на България ще бъдат спасени, смятат архитекти и представители на местната власт. Според тях общините трябва имат право да отнемат здания от собственици, които ги оставят да тънат в разруха.

Кметове искат централната или местната власт да са с правомощия, когато много наследници на даден паметник с културно значение имат спорове помежду си, а в същото време сградата се руши. Целта е да може да се предприемат действия за нейното спасяване. "Но трябва да се направят законови промени, защото не може всичко да е за наша сметка, а въпросното здание да си остане на наследниците, които после пак могат да решат съдбата му и да го съсипят като паметник на културата", смятат общински управници от Благоевград. Проблемът е, че се извършва ново строителство върху вековните постройки, нарушават се средата, мащабът и автентичността им. В древни църкви са разбити старинните каменни подове и на мястото на камъните са залепени плочки от теракот. Някои сменят дървените дограми на прозорците с алуминиеви. Вкарват се стоманобетонни конструкции, които нямат нищо общо с дървената архитектура от 19 и 20 век. Дървените покриви и тиклите върху тях се подменят, пристройките за гости стават или механи, или спални, или бани. С подобни ремонти културните обекти губят своя статут, твърди благоевградският архитект Коста Сандев.

Това се случи с църквата "Свети Димитър" в благоевградското село Марулево, която е на над 150 години. Храмът вече е паметник с местно, а не с национално значение. С отпуснати от Комисията по вероизповеданията средства са подменени покривът и оградата, но са нарушени изискванията. От Националния институт за недвижимо културно наследство не могат да контролират нещата, а общините нямат капацитет да преценят как да съхранят паметниците на културата, твърди архитект Сандев. Той обясни, че понякога собствениците сами се отказват от сградите, които не поддържат, в полза на общината, за да не плащат глоби.

Експертът допълни, че има случаи, когато общините ипотекират даден имот и взимат кредит, за да го ремонтират. "В София районните кметове имат отговорността да следят и да подават сигнали, ако има сгради паметници в опасност", коментира пред "Стандарт" общинският съветник от ГЕРБ Малина Едрева. Тя припомни, че Столична община работи по проект за възстановяване на сградите в района на "Мария Луиза" в оригиналния им вид. В края на април у нас пристига работна група от Париж и заедно с нея ще се разработи проект за наредба, която ясно да посочи отговорностите на собствениците. Във Франция общината изготвя безплатно проекта за сградата. Ако собствениците не изпълнят предписанията, тя има право да си вземе имота. Това обаче у нас трудно ще се осъществи, признават експерти. Някои от тях смятат, че общините не са в състояние да се грижат за сградите паметници и ако се даде повече власт на кметовете, може да се стигне до злоупотреби.

Бърза реставрация на сградите паметници на културата от местно значение предвиждат поправките в Закона за културното наследство, внесени в НС от зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев и приети от парламента на първо четене преди месец. Поправките предвиждат общините сами да могат да вземат решения за съдбата на постройките от местно значение. За целта те трябва да направят комисии от поне трима членове с подходящо образование, като последната дума ще е на културния министър. Така се преодолява забавянето в обработката на преписки от страна на НИНКН, обяснява Велчев и добавя, че това забавяне често надхвърля законовия срок. Затова той предлага една наистина голяма промяна - въвеждане на принципа "мълчаливо съгласие". Според поправките, ако до три месеца общинарите не излязат със становище по писмено искане за работа в даден обект, се приема, че са дали разрешение. В момента, ако до два месеца експертите от НИНКН не се произнесат, няма и зелена светлина. Поправките предизвикаха бурна дускусия както в пленарната зала, така и в обществото. "Стандарт", който вече шеста година провежда националната кампания за опазване на културно-историческото наследство "Чудесата на България", продължава да публикува всички гледни точки по темата. Защото сме уверени, че законовите промени трябва да се правят след широк обществен дебат и с максимален консенсус. Постъпилите предложения ще предоставим на парламента.

Тютюнев склад чака да прюти музей

Тютюнев склад в Кюстендил от години чака да приюти комплексен музеен и културно-информационен център към регионалния исторически музей. Сградата е архитектурно-строителен паметник на културата - образец на промишлената архитектура от 30-те години на 20 век. Безспорни са всички параметри на архитектурно-строителния паметник за музейна експозиция, налице са и технически проекти за вътрешното преустройство на зданието в музей, но заради високата стойност на проекта засега осъществяването му остава в неопределено бъдеще. Зам.-кметът по градоустройство в Добрич арх. Боян Коларов призна, че почти всички сгради паметници в града имат строителни проблеми, защото в годините не са поддържани. Сред емблематичните сгради, които не се стопанисват, е познатият на по-старото поколение добричлии бивш вече хотел "Москва" в центъра на града.

Цял квартал паметник в Перник

Цял жилищен квартал в Перник е архитектурен паметник на културата. Върху 200 декара в днешния разширен център на града са разположени кокетни жилищни сгради на два етажа, строени през 1926 г. По време на земетресението от май 2012 г. пострадаха само покривите на необитаеми и неподдържани жилища. Има шанс кварталът да се облагороди чрез националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилища, смята кметът на Перник Вяра Церовска, чието детство е преминало в този квартал. Чрез Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване са отпуснати около 50 хиляди лева за възстановяване на арка между две от блокчетата, която е своеобразен вход към квартала, съобщи Церовска.

Наемателите във Венеция ги поддържат

Йордан Йорданов,
кмет на Добрич

Добре би било законовата уредба да позволява с лесна процедура общината да може да придобива безвъзмездно такива изоставени от собствениците си сгради и пак с опростена процедура да може да привлича за тях ползватели. Във Венеция например сградите се наемат от хора, които за определен период живеят в тях, без да развиват обществена дейност и без да осигуряват обществен достъп. Те обаче се задължават да поддържат сградите във вид, който им е императивно зададен от общината. Така след като изтече договорът им, връщат обекта на общината в добро архитектурно-строително състояние и нанасянето на нов ползвател може да стане веднага. И без значение дали интериорите на сградата са достъпни за масовия посетител, фасадите и прилежащите им пространства неизменно са в безупречен вид, което е най-важно за градската среда и за общността.

Гърбавият мост опасен, синагога тъне в разруха

Търсят европари за емблемата на Харманли, видинската перла чака реставрация

100-годишната сграда на Тютюнева промишленост в Харманли бе срината до основи в края на февруари, защото е опасна. Сега на път да я последва, като се саморазруши, е друга забележителност. Сводестият, или известен още като Гърбавият мост, е затворен за минаване вече шест години. Заради проблеми и пробойни по перилата и падащите от тях понякога късове община Харманли сложи сигнални ленти и "окова" във вериги подходите му. Още предишният кмет на Харманли Михаил Лисков изпрати сигнали до културното министерство, откъдето до и днес виси обещанието за изпращане на комисия от експерти за оглед. Гърбавият мост е строен в далечната 1585 г. по нареждане на тогавашния управител на областта Сиавуш паша, за да улесни керванджиите. На него е поставена каменна плоча, изписана на старотурски със стихове от поета Саибаи.

Мъдростта "Светът е един мост, по който минава пътят на царя и бедняка" е изписана на камък върху моста. Минаването по него е романтично, а селфи върху гърбицата - атракция за туристи. Според експерти една от възможностите за укрепване и отваряне отново както за преминаване на местните хора, така и като туристическа забележителност, е чрез европейско финансиране. Видинската синагога също тъне в разруха. До 1950 година тя е била действаща. Тогава 1200 евреи напускат Видин и заминават за Израел. Храмът е предаден на общината за стопанисване. През 2012 година еврейската общност, която си връща собствеността върху сградата, я предава за ползване на Министерството на културата. То възлага изготвяне на архитектурен проект за реставрация, който е изработен под ръководството на арх. Любомир Станиславов. Преминал е през института за паметниците на културата, а по неговите бележки са направени промени. Оттогава досега обаче културното ведомство не може да осигури средства за изпълнението му.

Крумовград иска НДК, Русе - дома на Канети

От години община Крумовград иска да обнови своето НДК. Общината има желание да направи ремонт и да върне блясъка на емблематичната сграда, която не е паметник на културата, но поколения крумовградчани свързват живота си с нея. Общата съсобственост обаче спъва всички добри намерения. В Русе повече от 250 са архитектурните паметници на културата. Една от тях е родната къща на Елиас Канети - единствения носител на Нобелова награда, който е роден в България. Сагата с дома в крайдунавския град продължава от години, а докато съсобствениците се разберат, необитаемата в момента къща на Канети може да се превърне в руини. В Разград пък третата по големина джамия на балканския полуостров, построена през ХVI век и обявена от ЮНЕСКО за паметник на културата, е непоправимо увредена от вандали, които останаха ненаказани.

Пловдив не е черната овца

Иван Тотев, кмет

Случаят с тютюневия склад на ул. "Одрин" 8 се превръща в сапунка. За голямо съжаление институции и много знайни и незнайни хора се опитват да изкарат община Пловдив лошия герой. В Закона за културното наследство много ясно пише, че статутът на една сграда като паметник на културата трябва да бъде деклариран. Такъв документ за тютюневия склад на ул. "Одрин" 8 община Пловдив няма и това ни кара да се съмняваме, дали изобщо е започнала тази процедура по обследване и обявяване на сградата за паметник.

Община Пловдив няма да позволи да бъде обвинявана неоснователно. Държим да бъдат приети промени в закона за културното наследство и да се сложи край на половинчати неща, които могат да се тълкуват кой както иска. В момента дори една схема за разполагане на маси за открито сервиране по Главната съгласуваме с НИНКН. Няма да позволя община Пловдив да бъде изкарвана като най-черната в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай