Невероятната история на Бай Васил, позирал за лицето на Шпагиниста

Тайната падна

Невероятната история на Бай Васил, позирал за лицето на Шпагиниста | StandartNews.com

Тайната падна. Стана ясно кой е мъжът, позирал за лицето на централната фигура от скандалния паметник на съветската армия. Бронзовите скулптори бяха нарязани, демонтирани и прибрани за съхранение, тъй като монументът е опасен.

Моделът, позирал за изработката на войника с вдигнат автомат „Шпагин“ от Паметника на Съветската армия, се оказа репресиран от комунистите мъж, на когото дълго време при социализма отказвали работа. Това стана ясно от разкази на художници.

Бай Васил, както си го спомнят те, бил дългогодишен модел в Националната художествена академия и имал любопитен, но доста труден живот. По ирония на съдбата заради атлетичното си и стройно тяло точно той бил предпочетен за централния персонаж в композицията в центъра на София. Бил е син на елитен адвокат на цар Борис. Заради този факт след 9 септември 1944 г. го преследвали.

Интелигентен, завършил философия, но и гонен от комунистите, които не му давали да работи по специалността си. Цял живот е бил учител по плуване, а след това модел.

Художникът Борислав Ждребев разказа, че през 70-те години бай Васил му признал, че на младини е бил модел на войника от паметника. „Веднъж ми беше споделил, че като младеж е позирал за Паметника на Съветската армия. И по-точно – за воина с вдигнатия „Шпагин“. Доколкото знам, са му привързвали ръката, докато позира, за да не се изморява“, разказва Ждребев.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай