На кафе пред НС и Областната администрация

На кафе пред НС и Областната администрация | StandartNews.com

София. Група протестиращи блокираха движението пред Народното събрание. Тази сутрин точно в 07.00 ч. антиправителствени демонстранти започнаха да правят кафе за сутрешния протест „На кафе пред парламента". Много техни поддръжници минаваха и пиха кафе преди работа. До паметника "Цар Освободител" остава и палатковия лагер на протестиращи.

И днес всички, които пият ароматната напитка, си надписват чашата, за да може по-късно да разберем колко са били протестиращите пред парламента. По-късно ще бъде направена и поредната арт инсталация от белите чашки за кафе. За днес хората смятат да изградят планетата от филма „Междузвездни войни", „на която трябва да бъдат изпратени всички политици", казват те. 

Неизменна част от протеста пред парламента тази сутрин бе и велошествието, което премина през жълтите павета.

Освен пред парламента, за първи път протестиращи пият кафе и на друго място в столицата. В 08.00 часа доста хора дойдоха около сградата на Областната администрация. Те не одобряват назначаването на Емил Иванов за областен управител на София – област. Иванов е от ДПС и е дългогодишен кмет на Своге, бил е и областен управител на столицата по времето на тройната коалиция. Протестиращите смятат, че криминално проявен не може да бъде областен управител, алармират, че Иванов има присъда от две години и половина,защото е нанесъл средна телесна повреда на човек от град Своге. Освен това срещу Иванов е имало прокурорска проверка заради сделката за летището в Божурище с италианска компания. Той е бил проверяван и за злоупотреби със средства от държавата, заедно с бившите военни министри Николай Свинаров и Веселин Близнаков.

11. 00- Движението по "Цар Освободител" вече е пуснато.

10.00 - Полицията постигна споразумение с протестиращите. Те не освободиха булеварда, но разрешиха да бъде отворена за движение едната лента - от "Орлов мост" в посока НС. Голяма част от протестиращите се разотидоха, други останаха на бул. "Цар Освободител", към тях се присъединяват и нови дмеонстранти.

09.00 - Демонстрантите облепиха сградата на областната управа с табели с логото и надпис на ВИС-2.

08.30 - Докато полицията преговаря с протестиращите пред Народното събрание, за да пусне движението по бул. „Цар Освободител", вой на сирена оглася жълтите павета. Над 30 човека пият кафе и протестират. Някои от тях платиха топлата напитка, за да помогнат в инициативата „Висящо кафе", парите от която ще отидат за болни деца или хора в нужда.

Тази сутрин ранобудни граждани отидоха пред дома на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Банкя, за да го събудят, въпреки че парламентът не работи. Над 10 души скандираха „Бойко на работа" и „Борисов, събуди се". Сред демонстрантите имаше двама мъже, които носеха със себе си своите петли, за да може по-лесно да събудят бившия премиер. Преди няколко дни Борисов заяви пред медии, че демонстрации пред дома му не му пречат, а по-скоро пречат на съседите му.

Вечерта протестите в София и страната продължават, днес е 33 ден на недоволство срещу правителството на Пламен Орешарски. И тази вечер хората, които ще излязат на улицата след 18 часа, ще решат маршрута на протестното шествие в последния момент, за да избегнат проблеми и спекулации. Ясно е само, че една от спирките ще бъде германското посолство. Най-вероятно хората ще ръкопляскат пред него, за да изкажат благодарността си към германския посланик, който подкрепя протестите.

В четвъртък, 18 юли, когато се навършват 176 години от рождението на Апостола на свободата, недоволните граждани смятат да направят пълна блокада на Народното събрание. С тях ще има и лозунги с надпис: „Не мога да ви гледам", които ще са с лика на Васил Левски, но той ще бъде със затворени очи.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай