На живо: Седмицата отново започва с протест

На живо: Седмицата отново започва с протест | StandartNews.com

София. 32-и ден продължават протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Днешната демонстрация е на фона на две събития от деня: Проучване на НЦИОМ за нагласите към кабинета и поредната идея за назначение на премиера Пламен Орешарски.

Според първото след изборите проучване на Националния център за изследване на общественото мнение 58% от пълнолетните българи в страната подкрепят протестите. 37% от тях искат оставката на кабинета.

В социалните мрежи силно обсъждани са и плановете за назначаване на арабиста Боян Чуков за шеф на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Тази номинация си спечели и критиките на президента Росен Плевнелиев.

По традиция протестите започват от сборния пункт на площад „Независимост" пред Министерския съвет. Шествията напоследък често променят маршрута си. След като в неделя хората отидоха да ръкопляскат пред френското посолство на ул. „Оборище" заради съвместната позиция на френския и германския посланик, има планове това да се случи и пред посолството на Германия, което е чак на ул. „Жолио Кюри", но във вторник. За понеделник изборът на маршрут вероятно ще е спонтанен.

Отново проследяваме събитията и статията ще се обновява. Следете ни и на страницата ни във Фейсбук.

22.00 – Повечето участници вече са си тръгнали. Между парламента и Орлов мост все още има няколкостотин души.

21.30 – Двете основни групи протестиращи са пред Народното събрание и на Орлов мост. Има отделни групи хора и в цялата отсечка между площада и кръстовище. Много от тях вече се разотиват.

21.00 – Хората се завърнаха пред Народното събрание. Протестът се радели на две: една част реши да останат пред парламента и да не блокират Орлов мост. Друга част обаче продължиха към централното софийско кръстовище. Има призиви за денонощна блокада на Народното събрание от четвъртък сутринта.

20.30 – След като подмина Народното събрание, шествието зави към паметника „Левски", а оттам и към площада на „Александър Невски". Първите протестиращи вече завиват по ул. „Раковски". По този начин шествието прави „обсада" на Народното събрание.

20.00 – Шествието потегли и първите хора вече са пред Народното събрание. До момента всичко е мирно.

Около 2 000 души са се събрали на протест пред сграда на Министерския съвет в центъра на столицата към 19:30 часа. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. До момента няма данни за инциденти и нарушения на обществения ред. Полицията се грижи за охраната на протестното шествие. Служителите на реда имат готовност да реагират при всеки сигнал за провокации или нарушения.

Протести има също в Пловдив и Бургас.

19.30 – Площадът се напълни, хората скандират „Оставка" и освиркват. Има хора с маски като тези на „Анонимните", което е забранено по време на демонстрации. Предстои шествието да потегли към парламента.

19.00 – Хората пред Министерския съвет още се събират. Движението по бул. „Цар Освободител" обаче вече е спряно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай