Кисело зеле се слага при новолуние

Братушките го режат на ивици, добавят моркови и малко захар

Кисело зеле се слага при новолуние | StandartNews.com

Братушките са царе на солените зеленчуци и плодове, които са чудесно мезе за водка. Техните мариновани и солени краставички, гъби, зеле, зелени ябълки са част от кулинарната им култура. Традициите на знаменитото руско "застолье" (трапеза с хапване и пийване) са обичали да описват великите руски писатели и поети - Чехов, Пушкин, Толстой, Тургенев, Гончаров. Гогол пък е наричан "поет на руската и малоруската кухня". Кулинарният език на братушките е пълен с епитети, с нежно, любящо отношение към храната, която се хапва.

Сега у нас е сезонът за пълнене на бидони и каци със зеле, за да е готово за студените дни. Защо да не обогатим опита си с този на руснаците?

"Ние гледаме зелето да е по-сочно. Режем го на тънки ивици, към него добавяме моркови на ренде, сол, малко захар, кимион, боровинки, клюква (червени кисели зърнести плодове). Слагаме го в буркани от по 3 литра и го държим на топло с нещо тежко отгоре", запознава ме с особеностите на тяхната "квашеная капуста" собственичката на софийския ресторант "Арбат" Наталия Хитрина. Тя е севернячка и обяснява, че в селата на Русия и до ден днешен редят зелето в бъчви, а като втасат и краставичките, ги събират заедно. За да е твърдо и хрупкаво, зелето трябва да се слага при новолуние, защото според братушките на качеството и вкуса му влияе даже периодът на лунния цикъл. Най-добро е приготвяното през есента (те го правят целогодишно), когато се използват късни, здрави сортове. Към него може да се добавят цвекло, магданоз, червени чушки (навремето били свикнали с "болгарский перец", ама сега го нямало никакъв нашия пипер). Ако искат зеленцето да стане по-бързо, домакините си имат трик: на дъното на буркана се слагат парчета ръжен хляб, който се покрива с цели зелеви листа.          

Колкото семейства, толкова уникални рецепти има в Русия за кисело зеле, гъби, краставички, червени домати, които се предават от поколение на поколение. Предмет на напоителни разговори са любимите им гъби, наричани умилително гъбки или гъбчици. Безбрежните руски гори са пълни с тях, берат ги и ги приготвят солени и мариновани. За витамини през зимата слагат в качетата за туршия зелени ябълки.     

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай