Ицко Финци: Забранявах си интимности в театъра

Ицко Финци:   Забранявах си интимности в театъра | StandartNews.com

Ицко Финци сподели, че имал желязно правило през активните си години в театъра и киното - да не допуска колежка в интимна близост до себе си. "Ако го направиш, става много сложно. Пречи на изкуството, а и на вас двамата. Виждал съм при други колко зле им влияе. Дори спрямо Невена Коканова и Катя Паскалева съм гледал да пазя неутралност. Като снимахме "Вилна зона", режисьорът Едуард Захариев искаше да ни сближи. Целият екип заживяхме на брега на едно езеро. Той ни караше да танцуваме с Катя. Аз я харесвах, но не се поддадох", призна Финци пред Диана Любенова по бТВ.

"Невена Коканова беше много особена. Мисля, че голямата й сила бе киното. Когато заставаше пред камерата, тя знаеше добре колко е женствена и очарователна, и умееше да го излъчи. А в театъра се смущаваше, като играе. За да избегне това смущение, имаше един тип преструвки, зад които се криеше", разказа още Финци. Той сподели, че много трудно заучавал текст и често чакал последния момент. "Мързи ме. А и не помня лесно", сподели той. Финци разказа още, че в първите години, в които бил баща, бил диктатор вкъщи.

"Исках всичко да зависи от мен. Да решавам аз как да бъде възпитаван Санчо. После обаче отидох до другата крайност - оставих да го гледат майка му и баба му и не се месих", сподели актьорът и цигулар. Той не обичал да води сина си на театър, защото според него актрисите и актьорите разваляли децата, понеже ги глезели прекалено много. Ицках също не помагал на Самуел в подготовката му за влизане в НАТФИЗ. "Никаква помощ, никакви връзки, никакви съвети. Защото си казах, че ако аз му помогна и той стане посредствен актьор, само ще страдаме и двамата. На изпита обаче много го харесах - играеше един откъс от "Чехов", който аз също бях играл като студент", сподели Ицко.

"Смущавам се, като играя със Самуел. Може би защото някъде в дъното на съзнанието ми се състезавам с него, а в никакъв случай не искам да го надигравам. Не искам да чуя после някой да каже "ти беше по-добър от него". Не забравям никога, че известността е коварно нещо. Защото ако си повярва човек, много лесно клишира мненията си, лесно се професионализира. Превърнеш ли изкуството в занаят, губиш много. Защото при него винаги трябва да има това чувство на откритие и радост", каза още Финци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай