Хотелът убиец остави 12 сираци (ОБЗОР)

Хотелът убиец остави 12 сираци (ОБЗОР) | StandartNews.com

Малко след полунощ на Разпети петък приключи акцията по издирването на затрупаните работници след срутването на хотел "Вероника" в комплекса "Слънчев ден" край Варна. Бяха намерени един след друг мъртви и до неузнаваемост премазани от тоновете бетон и арматура Йосиф Бисеров на 33 години, най-младият Манол Райчев на 28 години и Тодор Василев на 46 години от Девня. С тях жертвите на хотела убиец стават четири, след като непосредствено след фаталния инцидент в сряда след 18 ч беше открит мъртъв Борислав Асенов. Общо 12 деца сираци оставят мъжете, които за 20 лева допълнителен надник отидоха курбан. Кмете, помогнете ни, молиха се онази нощ на Иван Портних близките им, след като угасна и последната надежда да се намерят признаци на живот сред руините. Засега няма задържани и арестувани за трагичния инцидент.

Окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров обяви, че е образувано досъдебно производство по чл. 123 ал. 3 от НК за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице. Засега още не е уточнено срещу неизвестен извършител или виновно лице, защото разпитите и разследването продължават.

За безопасността на работниците до разрушаването на хотел "Вероника" и в обсега му отговорността носи инж. Георги Иванов Георгиев, собственик и управител на фирма "Дигинг", който е сложил подписа си в протокол от 4 април .Това се посочва в официалното съобщение на "Планекс" ООД, изпратено до Камарата на строителите в България. Фирмата изпълнител има сключен договор с инвеститора "Международен панаир Пловдив" АД съгласно одобрени проекти и редовно издадено разрешение за строеж, се посочва в становището.

"Дигинг" е имала договор с първия подизпълнител "Бултранспорт груп", в който е предвидено осигуряване на техника и персонал, допълни шефът на областната дирекция "Инспекция по труда" инж. Иван Иванов. Той изрично подчерта, че никъде в плана за безопасност и здраве на обекта "Вероника" не е предвидено събаряне с жива сила.

Разпитват техническия, наредил рязането

Техническият ръководител, който наредил на загиналите работници да събарят злополучния хотел "Вероника", беше разпитан в петък. Това потвърди за "Стандарт" шефът на областната дирекция на МВР във Варна Николай Калчев.

Техническият ръководител се казва Георги Георгиев и работи във фирма "Дигинг". Тя е наета като подизпълнител от "Планекс", която има договор за реконструкцията на "Вероника".

Георгиев наредил на загиналите работници да режат арматурата на хотела и им казал, че ще имат 30 минути да се махнат, ако стане нещо, твърдят очевидци. Самият той се качил на близкото възвишение, за да гледа какво се случва. Когато видял, че хотелът се срутва, той се качил в колата си и избягал от комплекса.

Заради гибелта на четиримата строители е образувано досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост от неизвестен извършител. То се води от окръжния прокурор Катя Петрова.

Архитект заснел хотела за последно

Варненският архитект Борислав Игнатов е последният човек, заснел хотел "Вероника", преди да рухне. В неделя минавал случайно край входа на "Слънчев ден" и видял, че събарят "най-елегантната сграда" в комплекса.

"Стана ми болно, че събарят най-модерната и елегантна сграда в комплекса и я снимах за последно. Стори ми се много странно и опасно, че я къртят от средните етажи надолу", споделя архитектът в профила си във Фейсбук и като изказва съболезнования към близките на жертвите, съобщава Varnautre.bg.

"Дано се сложи край на "реконструкциите" чрез събаряне! Както и на жаждата да се печелят пари за сметка на безопасността", е написал архитектът Борислав Игнатов.

Часове преди трагедията: "Планекс" забранили да се припарва до обекта

Пропуски в технологията в разрушаването на хотел "Вероника" накарали основния изпълнител да забрани всякакъв достъп на работници до обекта, както и да се спрат разрушителните работи. Това е станало на 8 април, само часове преди трагедията, която уби четирима работници.

"Нареждането е връчено на представител на фирмата подизпълнител на обекта и изпратено до седалището й", става ясно от становище на фирмата - основен изпълнител на ремонтните работи - "Планекс" ООД. Документът е подписан от Юри Неделчев Камбуров - представител на "Бултранспорт груп".

"Всички последващи действия са извършени в извънработно време, самоволно, без наше знание и в отсъствието на наши специалисти на обекта", пишат от "Планекс" до Българската строителна камара.

Според фирмата "одобрените проекти предвиждат премахване на старата конструкция до кота +0.00 на основание конструктивна експертиза от 2014 година".

Експертизата била възложена от инвеститора "Международен панаир Пловдив" АД поради възникнали проблеми и съмнение за безопасното обитаване на сградата, която е строена преди 47 години.

Новият проект предвижда нова стоманобетонова конструкция, устойчива на сеизмични натоварвания, изпълнение на противоземетръсни шайби и фундаменти за тях, което няма как да стане без премахване на старата конструкция.
"Планекс" възложил специализираните дейности на подизпълнителя "Бултранспорт Груп" ЕООД и сме предоставили по законовия ред обектовата площадка.

Гергов и Бонев напътстват спасителите

Мажоритарният собственик на комплекса "Слънчев ден" Георги Гергов е на място заедно с изпълнителния директор на фирмата "Международен панаир" АД Богомил Бонев от първите часове на трагедията. Двамата координират спасителните работи по изваждането на затрупаните работници и разчистването на терена.

Гергов изказа съболезнованията си пред агенция БЛИЦ: "До този момент изчаквах да приключат спасителните операции и затова не смятах за редно да правя каквито и да било изявления. Моите представители оказаха пълно съдействие на мястото на трагедията. Изказвам най-дълбоките си съболезнования на близките на пострадалите от тази трагедия. По техническата страна на въпроса е назначена комисия от компетентни лица, която ще се произнесе до края на април. От своя страна не бих могъл да добавя нищо повече и се присъединявам към становището на фирмата главен изпълнител".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай