Двама гърци оцеляха по чудо под лавина в Пирин

Двама гърци оцеляха по чудо под лавина в Пирин | StandartNews.com

Благоевград. Невероятен късмет и все още малкото натрупан сняг спаси двама гръцки туристи при падане на лавина в Пирин планина.

Снежната маса застигнала двамата сноубордисти в един от улеите в местността Ечмище под връх Тодорка. Влачила няколко метра надолу по склона екстремните спортисти, които излезли извън ски зоната, за да вдигнат адреналина с опасни спускания.

Сигнал за инцидента е подаден в Планинската спасителна служба към 13,00 часа в понеделник. Веднага към пострадалите тръгнал спасителен отряд.

Въпреки предупрежденията, че лавинната опасност е повишена и е от трета степен, чужденците са излезли на своя глава извън ски центъра. За щастие единият се отървал леко от снежната прегръдка, докато приятелят му се оказал до шията затрупан в сняг. Малко преди 13.30 ч. спасителите успяха да го изровят изпод снежната маса. Туристите нямат тежки травми и фрактури. Спасителите им дали да обуят специални снегоходки, за да не затъват в дълбокия сняг по пътя към Шилигарника.

Само за 24 часа на служителите на ПСС им се наложи да провеждат рискована акция по изваждането на туристи от улей в местността Ечмище под Платото, където обстановката е лавиноопасна. В ранния следобед в неделя двама англичани, на 40 и 26 години, се заклещили и не могли да продължат пътя си надолу. Единият карал сноуборд, а другият – ски. Спасени са живи и здрави.

„Но самото влизане в района е много опасно, защото всеки момент може да падне лавина", каза спасителят Петър Чолев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай