Спасиха двама англичани, заседнали в улей

Спасиха двама англичани, заседнали в улей | StandartNews.com

Благоевград. Планински спасители от Банско проведоха успешна рискована акция по изваждането на двама чужденци от улей в местността Ечмище под Платото. В ранния следобед в неделя англичаните, на 40 и 26 години, се заклещили и не могли да продължат пътя си надолу. Единият карал сноуборд, а другият – ски. Те се обадили в английското посолство, а от там подали сигнал в ПСС – Банско. Веднага към мястото на бедстващите туристи тръгнал екип от спасители.

„Не беше трудно самото им изваждане от улея, но проблемът бе, че районът там е с повишена лавинна опасност. Имаше риск и за нас, и за тях. Най-напред ги обезопасихме, после ги свалихме долу, към 16.00 ч. вече бяхме в базата ни на Шилигарника", разказаха участници в акцията.

Въпреки непрекъснатите предупреждения, чуждестранните туристи са се отклонили от маркираните писти и са отишли да карат екстремно ски и сноуборд в улеите на Ечмище. Там зоната е силно лавиноопасна.

„Тази сутрин обходих голям периметър във високите части на Пирин. Заснех поне 30 лавини – големи и малки, които са паднали, макар да няма толкова много сняг. Съществува трета степен на опасност от лавини", каза в понеделник планинският спасител Петър Чолев. От ПСС съветват туристите да съобразяват маршрута си с физическата си форма, светлата част на деня и метеорологичните условия. Движението да става само по зимните маркировки. Не се препоръчват преходи в средните и високите части на планините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай