Децата – посланици на зелената идея

Децата – посланици на зелената идея | StandartNews.com

Разделното събиране се учи с игра и образователни проекти, коментира Мариана Петкова, „Мениджър Връзки с обществеността", екопак България

1. Г-жо Петкова, „ЕКОПАК" залага на екологичното образование на децата? Как това ще помогне на обществото ни като цяло да промени своето отношение към околната среда?
Децата са пряк път към сърцата и умовете на родителите си, това е факт. Нещо повече тяхното поведение повлиява това на родителите им и техните баби и дядовци. В много отношения те са тези които възпитават отношение и навици, променят ежедневието в семейството, дори информират. Това е известен факт в социалния маркетинг и е залегнало като основна цел при изграждане на комуникационната стратегия на ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ за разпространение на разделното събиране на отпадъци в България. Голяма част от организираните информационно-образователни кампании свързани с теми като разделното събиране на отпадъци от опаковки, рециклиране и опазване на околната среда са насочени към децата. Те са не само много полезен, но и желан от родителите партньор.

2. От какво зависи успехът на една такава кампания?
Успехът на подобни кампании зависи именно от способността им да привлекат най-малките. Причините за това са много. От една страна, дори и в горните нива на детската градина те са вече достатъчно големи, за да разберат изцяло и осмислят концепцията за разделно събиране и рециклиране и ползите за природата и обществото. От друга – при тях най-лесно може да се постигне промяна, тъй като те все още нямат изградени стабилни навици и не се налага коригиране на негативни нагласи и типове поведение.

Използвайки централизираната образователната система се улеснява значително достъпа до децата. Училищните ръководства и самите учители с ентусиазъм се включват в подобни кампании и значително допринасят за успеха им. Логично е и ефективността и възвращаемост на инвестицията, направена за промяна на знанието по дадена тема на един ученик и впоследствие на неговото отношение и поведение, да са несравнимо по-големи, отколкото при инвестицията в неговите родители или баба и дядо. Така че, ако търсим по-дългосрочен ефект, това е най-подходящият за нас подход.

3. Какъв е начинът да привличате все повече посланици на зелената идея сред децата?
Децата могат да бъдат ефективна трансмисия на идеи и модели на поведение за цялото семейство. Те са достатъчно големи, за да разберат разделното събиране и рециклирането, но да привлечеш и задържиш вниманието им, когато става дума за... „боклуци", контейнери и сметища е трудна задача? Един от успешните за нас методи е играта. Именно този подход използваме в кампаниите на ЕКОПАК. Създаваме интересни анимирани герои като Харти, Пластика и Стък, които ни увличат в битката си с Боклук страшен (който хич не е страшен, ако събираме разделно), или куизовете с въпроси, с които ставаш член на Клуб „Екогерой", измисляме нови домашни любимци, които се хранят разделно – важното е да е игра и да е забавна. Не по-малко важно е и да е подходящо поднесена. Затова използваме 3D филми, онлайн платформи, Фейсбук страници. Освен на играта Екопак много разчита и на образованието – организира открити еко уроци, разпространява книжки и брошури в училище, подпомага училищни Еко клубове в цялата страна. Един от най успешните ни образователни проекти е „Летящата класна стая" с 3D автобус, който вече четвърта година обикаля училищата в страната и учи децата да опазват природата.

Така изграждаме отговорно поведение към околната среда у децата и ги превръщаме в убедени посланици на разделното събиране и зелената идея в семейството и обществото като цяло. Все пак, тази планета принадлежи все повече на тях, отколкото на нас, техните родителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай