Да учиш в Меката на хотелския бизнес

Да учиш в Меката на хотелския бизнес | StandartNews.com

Над 100 са българите, завършили най-престижната верига колежи в Швейцария

Швейцария е меката на хотелиерството - затова, ако искате да получите тази професия и може да си позволите обучението, е добре да изберете колеж там. Малцина знаят, че у нас има представителство на Швейцарската образователна група, включваща пет елитни колежа, сред които и кулинарна академия. Неин ръководител е Горан Йорданов.
"Предлагаме и бакалавърски, и магистърски програми", разказва той. "Приемаме хора с всякакви специалности, които искат да се насочат към това, което ние предлагаме. А ние сме строго специализирани в областта на хотелиерския мениджмънт и туризма".
Според него печелившото във формата им на обучение е комбинацията между теория и практика. В края на всяка академична година има задължителни платени стажове - тоест студентите шест месеца учат, шест работят. Заплащането им по време на стаж е 2100 швейцарски франка. "Работим с над 70 световни компании, които наемат наши студенти на стаж". През март и октомври посещават Швейцария и правят интервюта със студентите.

Идват "Хилтън", "Хаят", "Риц-Карлтън"

Студентите предварително получават достъп до сайт, в който са посочени всички компании и позициите, за които се провеждат интервютата. Кандидатстват онлайн, още преди компаниите да са дошли и след идването им насрочват допълнителни интервюта. "Всеки има средно около 2 интервюта, но някои стигат и до седем. Ако човек действително е мотивиран и знае защо е там, може да си осигури доста добри възможности", казва Йорданов.
По време на обучението студентите живеят в бивши хотели, превърнати в кампуси, и докато са там, минават по всички звена на хотелската йерархия - готвят в кухнята, сервират в ресторанта. Това им позволява след това, когато вече са в ролята на мениджъри, много по-добре да разбират какво става на всяко ниво. Що се отнася до обучението, колежите имат партньорства с международни компании, които им помагат да разработят учебните модули. "По финанси специализацията ни е разработена с една от добрите частни банки в Швейцария", казва Горян. По маркетинг работят с джаз фестивала в Монтрьо, като студентите правят плакатите, участват в маркетинговите кампании. Така имат възможност да се сблъскат с реалните проблеми на бизнеса. Има и специализация по луксозен бизнес мениджмънт, където партнират с доста престижна марка швейцарска часовници. Имат партньорство с Apple, като всеки от студентите получава айпад в началото на обучението. Това им осигурява по-различна интерактивна среда на обучение. "Мантрата в училище да не се пише по чиновете при нас е обърната - в нашите класни стаи може да се пише и по стените. Идеята е студентите да обсъждат и търсят решения на дадени проблеми, което е доста различен подход от традиционното обучение", разказва мениджърът. Класовете са от 20-25 души, което дава възможност към всеки да има индивидуален подход. През лятото пък провеждат двуседмични курсове за ученици. "Открихме, че ученици между 15 и 17 години се сблъскват с трудните въпроси какви искат да станат. Даваме им възможност две седмици

да поживеят като истински студенти

Готвят галавечеря, опознават страната, посещават завод за шоколади, прекарват доста време в кухнята, за да се ориентират дали това е тяхното поприще".
Таксата за летен курс е 3900 франка и включва всичко. Връща се на студента, ако се запише да учи там. Иначе таксите за обучение са доста солени - 40-45 000 франка на година. В тях също влиза всичко - настаняване в двойна стая, храна, униформа, учебници, здравни застраховки. "Сериозна инвестиция е, но възвращаемостта е доста добра. Даваме 10% отстъпка за хора от бранша и 5%, ако се предплати 120 дни по-рано. Концепцията на собствениците е, че не е правилен бизнес подход да намалиш цената на продукт, който е на много високо ниво", обяснява Горан.
Общо около 100 българи вече са минали през хотелиерската Алма матер, имат и Асоциация на завършилите. Всяка година влизат между 5 и 10 наши сънародници. Един от тях доскоро е управлявал един от най-добрите световни курорти по данни на Форбс.
Идеята на обучението е не само да даде знания, а и да развие характера. "От теб се очаква да изглеждаш и да се държиш професионално", разказва Горан Йорданов. Когато започваш,

получаваш 100 точки за професионално отношение

За всяко нарушение се отнемат точки и, ако паднеш под около 30, те изключват. Има и неща, за които се изключва директно - да ви хванат под въздействие на алкохол или наркотици например. Изключвали са и студенти за спречкване, което е станало извън кампуса. Натрупаш ли над 6 отсъствия по един предмет, повтаряш обучението по него. "Повече студенти се изключват за поведение, отколкото за успех. При ученето ние оказваме голяма подкрепа. По принцип студентите имат изпит в средата, изпит на финала и проект. Първият от тези изпити е като барометър - ако не си го взел, те включват в група за подпомагане, която се състои от студенти, разбиращи много добре дисциплината, която те затруднява. "Студентите не бива да си представят това като казарма, атмосферата всъщност е много семейна, всички се познават", разказва мениджърът.
Обикновено 70% от дипломираните в първите пет години се занимават с управление в 4 и петзвездни хотели и им възлагат отговорности, за които на други места трябва далеч по-голям стаж. "Студентите ни още на 22 години се сблъскват с бизнес проблеми, с които другите се срещат след 10-15 години опит", разказва Йорданов. Всъщност именно това е причината да бъдат желани не само в хотелиерския бизнес - някои от тях с лекота преминават и в други сфери.

Трикове за успешно интервю за работа

По време на презентациите на веригата колежи тази година Горан Йорданов разказва и някои трикове и тайни, с които кандидатите за работа или стаж могат да подобрят представянето си.
При CV-то например един много популярен трик е част от него да разказва за ваши постижения, твърди той. "Много често хората изписват нещата, които са правили, но на един мениджър, който набира персонал, му е ясно какво сте правили. Той се интересува какво сте правили по-добре от останалите. Ще ви дам пример - когато работих в хотел "Хаят" в Атланта, направих една таблица, с която контролирахме плащането на допълнителен труд и по този начин спестих близо 3000 долара на месец на моята компания. Сложих това в CV-то си и на всяка интервю са ме питали за това. Без изключение", разказва Горан. "Ако дадете измерим пример за нещо, което сте постигнали, това ще стимулира интереса на работодателя към вас".
"Що се отнася до интервютата, добре е да знаете коя е компанията, как трябва да изглеждате. Интервюто не е състезание, на което трябва веднага да отговаряте на въпросите. Хубаво е да помислите, да си структурирате отговора, да го подкрепите с пример от вашия трудов опит, дори да подготвите предварително някои от тези примери. Това оказва влияние", смята Йорданов. По неговите думи в България културата на поведение по време на интервю от страна на кандидатите е леко занижена спрямо международното ниво. "Добре е кандидатстващите да разберат, че подготовката за интервю е 60% от работата. 55% от това, което казвате, не излиза от устата ви, а от начина, по който се държите и изглеждате", допълва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай