Честваме деня на славянската писменост и култура

Честваме деня на славянската писменост и култура | StandartNews.com

Днес отбелязваме с тържествени чествания Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят се чества като църковен празник за първи път през 11 век, а като ден на просветата датата се чества за първи път в Пловдив през 1851 г., когато в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий" по инициатива на Найден Геров се организира празник и ученическо шествие.

Светите братя Кирил и Методий, които са родени в Солун, през 855 г. създават глаголицата- славянската азбука. От 862 г. те се заели да популяризират християнството на славянски език. Солунските братя имали много последователи, които продължили просветителското им дело. Сред тях са Климент, Сава, Горазд, Ангеларий и Наум.

След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът се чества на 24 май по официалния държавен календар, а по църковния литургичен календар този ден е на датата 11 май. За официален празник на България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 г.

Днев в цялата страна ще се проведат ученически шествия, концерти и множество прояви, свързани с празника на буквите.

В София, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъде отслужен благодарствен молебен за 24 май. Той ще бъде оглавен от Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на храма. Началото на молебена е от 10.00 часа.

След това ще бъде направено литийно шествие до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" от духовници, семинаристи и гражданство, начело с иконата на Светите братя Кирил и Методий. Там честването ще продължи с гражданско тържество. Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на светите братя.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков ще се включи на 24 май 2014 г. в традиционното празнично шествие в София по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Той ще присъства на официалното честване от 11.00 часа пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий". Тържествен водосвет ще бъде отслужен от свещеници на Българската православна църква. На паметника на Св. Св. Кирил и Методий ще бъдат поднесени венци и цветя.

Президентът Росен Плевнелиев също ще се включи в празничното шествие, което ще започне от 10.30 часа пред сградата на Националния археологически музей (ул. „Съборна" 2) и ще завърши пред Паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий". Пред Националната библиотека президентът ще присъства на тържествен водосвет и ще поднесе венец пред Паметника на славянските първоучители.

В Софийската градска художествена галерия президентът ще открие фотоизложбата „По следите на Св. Св. Кирил и Методий", организирана от Посолството на Словашката република в България. Вечерта държавният глава ще бъде домакин на традиционния прием по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, който ще се състои в сградата на Националния исторически музей.

Днес в София входът на всички столични музеи ще бъде свободен. Всички желаещи ще могат да посетят зоопарка, парк-музея "Врана", Софийската градска художествена галерия и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай