Бойко отстъпи, ченгетата - не (ОБЗОР)

Бойко отстъпи, ченгетата - не (ОБЗОР) | StandartNews.com

Втори ден стотици полицаи блокират без разрешение шосета и булеварди в цялата страна. Въпреки че премиерът Бойко Борисов върна привилегиите им, те не се отказаха от протестите.

Синдикатите и Бъчварова пак не се разбраха, протестите продължават

Премиерът Бойко Борисов отново направи компромис. И върна екстрите на полицаите. Те обаче пак на инат продължиха да протестират. Късно снощи стотици ченгета завардиха основните кръстовища в големите градове на страната. Стигнаха и до магистрала "Марица". Като заплашиха, че ще блокират и границата.

Рано днес сутринта премиерът привика Румяна Бъчварова и Владислав Горанов, за да решат кризата с бунта на униформените. "Ще ви кажа какво можем да направим: Разграничаваме служителите в МВР, в пожарната включително, в армията на първа и трета категория. Каква е разликата, да ги питам, от администрацията в МВР или в армията с администрацията в Министерски съвет, или на здравеопазването, или на който и да е друг, та те трябва да имат тези привилегии?! Каква е разликата между кадровика на Министерски съвет и кадровика на МВР!? Не виждам никаква разлика! Ние искаме тези, които носят на студ или на жега, които са на границата, на улицата, влизат в пожарите вътре, да са първа категория и да се ползват с привилегии. Мисля, че обществото това ще го одобри и ще го толерира. И всеки, който има работа, такава каквато всички останали държавни служители, да се подчини на същата логика, която има държавният служител. И това всичко ще го напиша, за да се предаде на полицаите, защото те ме познават добре и знаят, че това им е последният шанс да говорят на разбран език с мен". Така премиерът започна обръщението към сектор "Сигурност" и продължи: "Второ, предложението за 10 работни заплати обезщетение влиза в сила от деня, в който бъде приет законът. Всички, които до тази дата са започнали работа в МВР и отбраната, остават на 20-те си заплати. И между другото, истински се надявам и съдебната власт да прецени дали и съдиите и прокурорите, следователите трябва да получават и те по 20 заплати. Новоназначените в сектора да знаят, че ще получават 10 заплати, когато се пенсионират". Борисов изпълни и последното искане на полицаите, като обясни: "Трето, порционът се запазва, защото граничари, полицаи, които са на улицата, нямат време да ходят да ядат евтина или каквато и да било друга храна. Трябва да си имат допълнително. А и като са непрекъснато на дежурство, им е нужно. Така че порционът се запазва. Отпуските стават 20 работни дни. Макар че е хубаво за това и Ивайло Калфин да се произнесе, защото има служители, които имат по 400 и повече дни, които не ползват, а пазят и чакат накрая да им ги платим.

А за това, което работят, ние им плащаме за допълнителен труд. Сиреч, заради такива тарикати, отпуските стават 20 работни дни, като към днешна дата заварените, ще си ги вземат, няма да се губят. Допълнителните 2% за прослужено време ще се консолидират в работната заплата. Защото аз не виждам логика, че само си стоял на това място да получаваш увеличение. Нека всички да са в работната заплата, да може министерството да си регулира заплатите. Нека новопостъпилите в сектора да идват за каузата, да бранят обществото. Нека да идват с любов към тази професия. Мисля, че това е едно разумно предложение". Въпреки че премиерът отстъпи, полицаите пак останаха недоволни. И излязоха отново на улицата. След цял ден протест по жълтите павета привечер униформените отново блокираха столицата. Десетки полицаи се струпаха на кръстовището на Орлов мост. Други блокираха движението по бул. "Цар Освободител". В страната по същото време колегите им спряха движението в центъра на Варна и Бургас. А други дори блокираха магистрала "Марица" и заплашиха да се преместят на границата с Турция. "Искаме оставката на Бъчварова, не може повече да има диалог между нас, защото тя не е една от нас", викаха униформените. В Пловдив към блокадата на бул. "Цар Борис III Обединител" към полицаите се присъединиха и 50 военни.

Бъчварова: Ако няма реформи ще има съкращения

Подадените рапорти за напускане ще бъдат разписани

Реформата в МВР е безалтернативна, защото не мисля, че някой може да каже, че е доволен от дейността му. Това обяви днес от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Признанието дойде в рамките на блиц контрола, който се провежда всяка първа сряда от месеца, в отговор на въпрос на съпредседателя на ПФ Красимир Каракачанов за напрежението в сектор "Сигурност". До последно идването й бе под въпрос, тъй като МВР шефката имаше планирана визита в Лондон. В крайна сметка посещението й бе отложено заради нестихващите втори ден протести.
Бъчварова прехвърли отговорността върху колегата си Владислав Горанов. "Вносител на това предложение в бюджета е Министерство на финансите (МФ). Това решение не беше съгласувано с МВР", каза тя. Веднага след това обаче последва ново признание: "Не мога да отрека, че преди около месец с министър Горанов са водени разговори в тази посока и всички необходими разчети са предоставени на МФ". И добави: "Аз го приемам, като признавам правото на вносителя да има свое предложение за това как да оптимизира държавния бюджет".

Бъчварова каза още, че е мислено и върху вариант да се намалят заплатите на полицаите, без да се намалява сумата, която получават при напускане на системата. В крайна сметка МВР шефката потвърди, че предложението за отпадане на социалните привилегии ще бъде оттеглено, както вече оповести премиерът Бойко Борисов. "Оттук нататък сме принудени да предприемем други мерки, защото отговорността ни към служителите не подлежи на съмнение, но и отговорността ни като правителство и мойта лична като министър е да не допуснем натрупване на дълг и да можем да стабилизираме системата, така че тя да бъде добре работеща", добави Бъчварова. За тежката ситуация тя обвини кабинета "Орешарски" и лидера на БСП Михаил Миков. "Вие сте приели необезпеченото и популистко увеличение на заплатите в предишните години, г-н Миков, които ние сега трябва да изплащаме. И режем социалните придобивки, за да спасим бюджета. Не бягайте от отговорност - 200 млн. са дълг от вашето правителство", повиши тон Бъчварова. Наложи се парламентарният шеф Цецка Цачева да й направи забележка да не се отклонява от темата. "Не е нормално да се пълни бюджет с дране на кожи. Подобна реформа не би била операция, а ампутация", репликира я Каракачанов. Според него МФ не е направило добре разчета си - срещу 25 млн. лв. икономии от орязаните придобивки ще бъдат изхарчени 200 млн. лв. за компенсации, ако 10 000 служители напуснат. В коментара си Бъчварова посочи още, че подадените рапорти ще бъдат подписани. И допълни: "Смятам, че полицаите имат право да си изразят позицията и недоволството, ако това е законово установено, а не като незаконен процес - не приемам служители на реда да протестират в неразрешени протести".

Наказват за протест с униформа

Протестиращите полицаи, които блокираха във вторник два от централните булеварди в София, ще бъдат наказани. Това съобщи главният секретар на МВР Георги Костов след срещата си с премиера Бойко Борисов в сряда сутринта. По думите му за тези полицаи трябва да има дисциплинарни наказания, защото при изпълнение на служебните задължения са извършвали противоправни действия като нарушения на Закона за движение по пътищата или на Закона за митингите и събранията на гражданите. "Премиерът каза, каквото имаше да казва, имам заповед да изпълнявам", отсече Костов. Той разясни, че заповедта е да се спазват стриктно служебните задължения. "Що се отнася до поводите за напрежение, категорично не следва да има такива", обяви още главният секретар.

Не може служители на реда да газят закона

Бойко Борисов, премиер

Искам да изпратя послание на служителите на МВР, армията, охранителните работници, които са в Министерството на правосъдието. Първо, крайно е недопустимо униформени служители, полицейски автомобили без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия. Има законови начини, а още повече ние бяхме обявили, че водим разговори по темите, които ни интересуват. Но да затвориш двумилионен град и да показваш сила е абсолютно нередно. Армията даде пример как трябва да се прави. И те не са съгласни, но има надлежен ред, по който се прави протест. Но понеже и полицаите, и пожарникарите, и съдебната охрана са ми доста мили хора - не само на мен, на правителството, но еднакво мили са ни и доктори, инженери, учители и да не пропуснем някой друг, искам да се знае, че само новите пари за тази година, които даваме на МВР, са 180 млн. Това са два пъти повече пари от целия бюджет за култура и в Министерството на културата, два пъти повече отколкото за спорта в България. За мен не е никакъв проблем да не съм премиер. Ще дойде такъв като Орешарски, ще им даде 500 млн., но след две години тази държава няма да има какво да яде.

Полицаи срещу полицаи на улицата

Столична община им разреши протест в кв. "Овча купел"

Шефовете на полицията днес се видяха в чудо, след като недоволните служители на МВР блокираха площад "Независимост" и скандираха "Оставка за МВР шефа" пред сградата на Министерски съвет. Пръв да вразуми колегите си се опита комисар Борислав Муеров от Охранителна полиция, който отиде да увещава протестиращите да се преместят от пътното платно и да пуснат колите по бул. "Дондуков", но те не го послушаха. Минути по-късно на място пристигна служебен син "Опел Астра" с тъмни стъкла, в който седеше шефът на националната полиция Христо Терзийски. От опела по мегафон се чу призив: "Внимание, внимание! Говори полицията! Спазете закона! Освободете движението!", и предупреждение, че ще се наложи да бъдат предприети действия за разпръсването на протестиращите. На това полицаите се изсмяха и продължиха още по-мощно да освиркват и да викат "Оставка". В напечената ситуация от МВР предприеха тактика с изпращане на линейка. Реаномобилът за кратко разпръсна тълпата, но след това редиците се стегнаха и движението остана блокирано. Последва подобна "атака" с кола на пожарната, но отново нямаше ефект. Накрая бе издадена заповед за изпращане на полицейски сили, които да разгонят тълпата. След около 20 мин дойде една патрулка, от която слязоха трима униформени. Те отидоха при колегите си и с подканяния и молби успяха да склонят протестиращите да освободят блокадата и движението в София бе пуснато. От синдикатите заявиха, че протестът е спонтанен и не е бил организиран от тях. Техният официално бе обявен за 18 ч на автогарата в "Овча купел", за където са получили разрешение от Столична община.

Бизнесът е против бунта на униформените

Четирите национално представени работодателски организации се обявиха срещу исканията на полицаите, които протестират втори ден. Декларацията на - Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България е изпратена до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. В документа е записано, че работодателите не одобряват и протестните действия на униформените в страната.

"Несъмнено начинът на провеждане на протеста беше неприемлив, но много по-неприемливи са исканията на протестиращите. На практика това са искания за спиране на всякакви реформи в сектор "Сигурност" и за придържане към сегашното положение на получаване на привилегии и социални придобивки, без да има каквито и да са индикатори, критерии и измерители, доколко въпросните привилегии са заслужени", пише в писмото. Там се казва още, че "обществото няма усещането да са гарантирани сигурността, достойнството и имота на гражданите. Криминалната престъпност във всичките й форми нанася тежки щети както на икономиката, така и на личния живот на гражданите. В същото време България е в челото на световната класация по брой полицаи на 100 000 души население, редом със страни като Русия и Алжир, където има несравнимо по-високи нива на терористични заплахи и проблеми с вътрешния ред. На фона на нарастващото обществено недоволство от работата на полицията и непропорционално големия брой на заетите в МВР, поведението и претенциите на протестиращите са, меко казано, неуместни". Според бизнеса по същество протестът е опит за силово запазване на статуквото в една нереформирана система, която с всеки изминал ден се превръща все по-малко в стожер на законността и все повече в място за лично облагодетелстване на определен кръг хора, за сметка на данъкоплатците. "Дълбоко уважаваме труда на почтените полицаи и си даваме сметка за свързаните с него трудности, стрес и проблеми на съчетаване на професионалния и личния живот. Не можем, обаче, да не отбележим, че има много други икономически дейности и професии, където отговорността и стресовите ситуации не са по-малки, но работещите съвсем не се ползват от "социален пакет". Никои други трудещи се в България нямат подобни привилегии при пенсиониране, нито подобни "социални пакети" и подобни надбавки за прослужено време. По тези показатели служителите в сектор "Сигурност" могат да бъдат определени като "галеници на обществото", респективно - на властта", казват работодателите.

Военните не се подадоха на емоции

Преосмислете напускането на системата, запазваме привилегиите

Николай Ненчев, министър на отбраната

Aпелирам към всички, които са подали рапорти за пенсиониране или напускане на системата, да преосмислят това свое лично решение. В противен случай не би имало никакъв смисъл да се разходват значими публични средства за съвременно въоръжение и техника, ако личният състав бъде загубен. Статутът и социалните придобивки на военнослужещите бяха защитени. През последните дни Министерството на отбраната положи огромни усилия да убеди държавното ръководство в необходимостта от запазването на съществуващата нормативна база в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България, която регламентира статута на военнослужещите. На президента и главнокомандващ на въоръжените сили, на министър-председателя, както и на министъра на финансите бе предоставен детайлен анализ за негативните ефекти и последици за отбранителните способности, за мотивацията на хората в отбраната, за боеготовността на военните формирования от въоръжените сили, както и за изпълнението на съюзните ни задължения в системата за колективна отбрана на НАТО, ако предложенията, направени чрез преходните и заключителните разпоредби на законопроекта за Закон за държавния бюджет на Република България за 2016 г., бъдат приети. Никога не съм се съмнявал в мъдростта и далновидността на държавното управление в лицето на президента, министър-председателя и министрите. Трябва да си даваме сметка, че намирането на баланса между провеждането на необходимите реформи и запазването на стабилността на системата за сигурност и отбрана на държавата е сериозно предизвикателство за политиката, изтъква Ненчев. С взетото решение успяхме в усилието си да гарантираме предсказуемостта в кариерното развитие и социалния статус на военнослужещите. С висшия команден състав от Щаба на отбраната, Съвместното командване на силите и Българската армия, както и с военнослужещи от военни формирования открито и честно се обединихме около необходимостта за защита на социалния статус на военнослужещия. Българските военнослужещи за пореден път доказаха своята лоялност към конституционния ред, към обществото и интересите на държавата, като не се поддадоха на емоциите. Затова благодаря на хората в отбраната, които въпреки тревогата за своя социален статус запазиха своята чест и достойнство пред обществото.

Калфин зове да се запазят обезщетенията

"Мнението ми съвпада изцяло с мнението на парламента. Това, което беше обявено, е изцяло в унисон с Кодекса за социално подпомагане - полицаите да запазят 20-те си заплати. Има свободни места и ако някой се огледа в заплатите на тези хора, да заповяда в сектора". Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика по време на блиц-контрола в Комисията по труда, демографската и социалната политика по повод въпрос на народния представител от ПГ на ПФ Димитър Байрактаров във връзка със заплатите в МВР. "Мнението си по тези теми съм го изразил нееднократно и публично още тогава, когато заедно със синдикатите обсъждахме различните варианти по промени в кодекса. 20-те работни заплати би трябвало да останат, както го пише в приетия Кодекс за социално подпомагане. Има срок да се диференцират длъжностите в съответното ведомство - кои работят в тежки условия и кои са тези, които работят в нормални условия", коментира още Калфин.

Викат шефове от МВР в парламента

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред реши да изслуша политическото ръководство и главния секретар на Министерството на вътрешните работи по актуални въпроси, свързани с дейността на министерството. Това става, след като полицаи в цялата страна се вдигнаха на бунтове срещу орязване на социалните им придобивки. Депутатите от комисията решиха изслушването да бъде на 10 ноември 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай