Българите са най-щедрите любовници

Българите са най-щедрите любовници  | StandartNews.com

Българите отделят средно по 360 лв. месечно за любовници

Българите са най-щедри и отклоняват средно по 360 лева на месец от семейния бюджет за своите любовници. За сравнение, изневеряващите в Полша, Словакия и Чехия инвестират средно съответно по 345, 262 и 195 лева на месец в своите паралелни връзки. Данните са от проучване, направено от "Профи Кредит" за четирите страни. Изследването показва още, че близо една трета от поляците (28%) и една четвърт от чехите (25%) отговарят, че са изневерявали на своите партньори, докато едва 19% от словаците и 15% от българите признават същото. Въпреки това едва един на всеки пет българи (22%), извършили изневяра, твърди, че е изпаднал във финансово затруднение в резултат от нея. Този процент е дори по-малък в Полша (21%), Словакия (14%) и Чехия (12%). Около три четвърти от анкетираните, при които изневярата се е отразила по-тежко на бюджета – 75% в България, 76% в Полша и 78% в Словакия, са прибегнали до взимането на заем, докато в Чехия това са направили малко над половината (52%) респонденти.

Близо 34% от домакинствата в България не успяват да спестят от приходите си, показва изследването. В Полша (25%), Чехия (20%) и Словакия (18%) този дял е значително по-малък. Над половината домакинства в Чехия (53%) и Словакия (50%) и една трета от тези в Полша (35%) спестяват някаква сума всеки месец, докато в България това успяват да направят само 23% от семейните двойки.

Почти всеки пети българин (18%) не споделя с партньора си колко пари изкарва. По този показател страната ни не се различава значително от Полша (18%), Чехия (22%) и Словакия (22%). Сравнително голям брой от хората у нас (17%) не информират половинките си за над 40% от доходите, които получават, като това се случва при едва 9% от поляците, 6% от словаците и 4% от чехите, сочи още изследването. Над една пета от българите (22%) не коментират или не споделят напълно с партньорите си за какво харчат парите си. Такъв е случаят с 23% от словаците, 25% от поляците и 27% от чехите.

Изследването показва още, че мъжете в четирите страни предпочитат да пазят в тайна доходите си, а жените – разходите си, като в Чехия и Полша жените далеч по-често запазват в тайна някаква част от своите разходи в сравнение с мъжете. Едва 6% от семейните двойки в България си определят точно фиксиран размер на месечните разходи, който се стараят да не надвишават. По този показател страната изостава от Полша (14%), Словакия (9%) и Чехия (8%). Около 30% от анкетираните и в четирите страни заявяват, че си изготвят приблизителен бюджет. Близо една трета от сънародниците ни (28%) обаче заявяват, че в повечето случаи не успяват да се вместят в рамките на определения от тях бюджет - проблем, който се среща значително по-рядко сред домакинствата в Полша (13%), Словакия (14%) и Чехия (10%).

Длъжниците се подмладиха до 30 г.

Типичният длъжник вече е по-млад - мъж до 30 г., сочат анализите на колекторските фирми у нас. Само преди година тази възраст беше 41-50 г. Причина за намаляването на годините е липсата на опит с кредитни продукти при по-младото поколение и по-голямата предпазливост при останалите, преживели финансови трудности по време на кризата 2008-2012 г. Най-много са длъжниците, които не могат да си платят сметките към телеком - 32,56%, следвани от тези, които не могат да си връщат банковите заеми - 21,27%. Неизрядните платци към фирмите за бързи кредити са 13,71% от всички длъжници.
През 2014 г. дългове на домакинствата за 1,431 млрд. лв. са предадени за събиране от колекторски фирми, при 2,6 млрд. лв. година по-рано. При фирмите обаче нарастват вземанията, които се предават за събиране на колекторски компании. За 2014 г. са предадени за събиране 46,4 млн. лв. корпоративни борчове при 18,9 млн. за 2013 г. Причините за това са както общото финансово състояние на фирмите, така по-широкото навлизане на услугата на пазара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай