Русо момиче носи куклата Лазар

 Русо момиче носи куклата Лазар | StandartNews.com

В ивайловградското село Свирачи ревниво пазят традицията на Лазаровден момите да обикалят по къщите. Приготовленията започват дни преди Лазарица, която е в събота преди Цветница. Лазарките са чакани във всеки дом, за да нарекат за здраве къщата и стопаните. Жените ги посрещат с малки хлебчета, които по този край наричат колачки, и с пресни яйца.

Най-напред се избира къща в селото - там, където има годеници, за да се облече куклата Лазар. Облеклото му е бяла риза с кърпа на главата, вързана с червена препаска (мъжки пояс). Традицията в с. Свирачи е куклата Лазар да държи русо момиче. Хората вярват и нареждат: "Така, както е русо момичето, и житните класове да бъдат жълти, да няма главни по царевицата, да не я хващат болести пшеницата". Водачката на групата се избира ден преди празника. На самия Лазаровден рано сутринта момите обличат новите си дрехи, окичват главите си с цветя от свежи, прясно набрани цветя.

После групата отива най-напред в църквата и след литургията започват своята обиколка по къщите в селото.

Първо лазарките отиват в най-личния дом. Това е или къщата на кмета, или на попа. Обикалят в ръце с върбови клонки и пеят: "Лазар не е всеки ден, Лазар е веднъж в година!" Момите нареждат: "Да са пълни кошарите с овчици", призовават Лазар да се завърти, за да се роят пчелите, да са здрави децата, да е плодородна годината.

Често стопанката кара лазарките да подскачат и да потропват силно с крака, докато танцуват, за да пораснат посевите високо, да се плодят домашните животни.

След като са обходили селото, лазарките се събират извън него. Там развалят куклата "Лазар" и я хвърлят в чужда мера, за да няма болести.

В неделя лазарките се събират в местността Илинден край с. Свирачи, за да се почерпят със събраните дарове при обиколката на къщата.

Песните и символиката в целия обред, които и до днес се спазват край с. Свирачи, са взаимствани от село Горно селци. Бабите там помнят лазарските песни и с радост ги пеят пред всеки, който иска да ги чуе и запише за поколенията. Така от горноселските баби обичаят е възстановен почти напълно в автентичния си вид в село Свирачи.

Вярва се, че в къща, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай