14% от шофьорите карат без "Гражданска отговорност"

14% от шофьорите карат без "Гражданска отговорност" | StandartNews.com

София. 14% от регистрираните автомобили у нас се движат без действаща застраховка "Гражданска отговорност", обявиха от Комисията за финансов надзор (КФН).

Обхватът на "Гражданска отговорност" вече се следи в реално време и ако за определен автомобил няма сключен договор или този договор е бил прекъснат и не е подновен, то до собственика веднага се изпраща уведомление.

Той от своя страна има 14-дневен срок да представи доказателства за наличието на действащ застрахователен орган.

В някои части на страната, предимно в Северна България, задължителната застраховка има надценка между 200 и 500% от базовата тарифа, допълниха от КФН.

Скъпа "Гражданска отговорност" се предлага в крайдунавските градове Видин, Русе, Силистра, както и в областите Монтана, Враца, Разград и Добрич.

От комисията посочват, че подобна висока надценка се прилага спрямо лица, които притежават повече от четири регистрирани автомобила, или в случай на предоставяне на превозното средство за ползване от чужди граждани извън страната ни.

"Съществува практиката чуждестранни граждани, най-често от Румъния, да управляват автомобили с българска регистрация на територията на други страни членки на ЕС. Има и български граждани, които регистрират на свое име много автомобили и ги предоставят за ползване на чуждестранни граждани с пълномощно за управление", обясняват от комисията високите цени на застраховката.

Те обаче предупреждават, че тези практики са източник на повишен риск и заради това в описаните случаи застрахователите повишават премиите.

Комисията за финансов надзор има правото да се намеси в цената на "Гражданска отговорност" само в случаите на недостатъчност на премията, както и при нарушаване на забрани като например – диференциране на премията по полов принцип, допълват от КФН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай