Стояна закрива сезона в "Сълза и смях"

Стояна закрива сезона в "Сълза и смях" | StandartNews.com

Мутафова през есента ще блести в Пловдив

Великата комедиантка през лятото играе във варненския "Българан"

Стоянка Мутафова закрива в понеделник сезона на столичната открита сцена "Сълза и смях". Великата комедиантка излиза в една от най-любимите си роли през последните петилетки - като Госпожа "Стихийно бедствие". В едноименната пиеса на италианския майстор Алдо Николай тя гони стоте. Николай Атанасов, който партнира на мегазвездата и на Адриана Андреева, режисира спектакъла през 1994-а и оттогава тримата го играят без прекъсване при пълни салони. Неслучайно по три представления ще се завъртят в края на юли и в края на август във варненския театър "Българан", където открай време гледат Стояна като божество. Тя се вихри там с огромна наслада - дори на рождените си дни.

В "Госпожа Стихийно бедствие" Стояна е Олга, която танцува степ, чарлстон, сиртаки, валс... Командва цялата къща и най-вече дъщеря си Елза, останала стара мома заради нея. Майката, вече над 90, продължава да се изживява като най-фаталната, най-сексапилната и най-женствената - каквато се е чувствала в своята младост. Мутафова наистина е неукротима - с перли, дантели, хореографски стъпки.

Както стана ясно тези дни, Стояна вече има поредно предложение - този път от Пловдив. През октомври би трябвало да приеме овациите за участието си в комедията "Началото на края" на френския драматург Тиери Себастиен. Нейната героиня Дженифър разкрива истината за войната между половете - или поне се опитва. Режисьор е Андрей Калудов. Стояна е категорична: няма по-силна тръпка от новата роля, независимо дали ще бъде на херцогиня или слугиня. Още повече че тя никога не се е вълнувала как изглежда.

"Не се занимавам с външността си. Това най-малко ме интересува. А и никога не съм минавала за хубавица. По-важно е обаянието, излъчването. С него можеш да победиш. Има красавици, които нищо, ама, нищо не успяват да постигнат. Благодаря на Господа, че ми е дал това, което трябва. Ако не притежавах чара, дори не можех да стана актриса. Даже баща ми, който беше драматург в Народния, ми подхвърляше: "Абе, моето момиче, не си ефектна за сцена - лицето ти е малко, боята ти е малко тъмничка. Не знам дали ще можеш да пробиеш, а ако не си номер едно, няма смисъл. Я си гледай университета", откровена е Мутафова. Не е тайна за никого, че тя открай време е била най-директният човек на родния "Бродуей". "Казвам си всичко и това винаги ми е пречило. Нанасях си беди, но не съжалявам за нищо. Когато баба ми искаше да обясни, че съм буйна и шантава, казваше на майка ми: "Ех, Кате, това е вече динкаля афар". Това в превод от румънски означаваше "извън пътя".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай