Понеделник,

Отпускат 250 млн. лв. за култура с Бюджет 2021

От: Рачо Рачев -
148
Отпускат 250 млн. лв. за култура с Бюджет 2021
A
A
A

Идната година за сектора на културата ще бъдат отделени близо 250 милиона лева, каза министърът на културата Боил Банов пред БНТ.

Увеличението е с 28 милиона лева. Очакват се и още 25 милиона лева до края на годината.

"Достатъчно, когато говорим за култура, никога няма. Но са сериозна инвестиция в устойчивост и в тези трудни времена", каза министърът.

Според него държавата в момента се справя не просто добре, а отлично с кризата. По негово мнение страната ни се ръководи изключително успешно в тези тежки времена. Премиерът Борисов е възложил на Банов експериментално и съвсем безплатно на всички културни събития в страната да се правят антигенни тестове, за да има спокойствие у хората. В момента се разработва механизма, за да започне да се случва това.

Въобще не може да се разговаря за политики на затваряне на култура, категоричен беше министърът.

"Няма да има такова нещо. То не е необходимо. Необходима е дисциплина, необходимо е знание. Най-защитени в държавата са културните пространства."

Банов заяви, че лично тръгва на проверки в цялата страна, за да се увери, че хората могат спокойно да потребяват култура.

Близо 250 милиона лева са отделени от бюджета за догодина за култура. Инвестирано е много сериозно в хората, увеличението на доходите е 10%. Осигурени са над 6,3 млн. лева във фонд "Култура", с който тази година бяха подпомогнати свободните артисти.

Продължава работата по ключови политики. Добавени са средства за археология и опазване на културното наследство. Очаква се през следващата седмица да мине нов закон за подобряване на киното, кинопроизводството и киноразпространението.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com