Носител на "Грами" ще вземе участие на концерт в Пловдив

„Пловдив джаз фест", който ще се проведе от 27 до 29 октомври

Носител на "Грами" ще вземе участие на концерт в Пловдив | StandartNews.com

Един носител на „Грами" и общо 24 номинации имат музикантите, участващи в деветия фестивал „Пловдив джаз фест" (Plovdiv Jazz Fest). Той ще се проведе 27 до 29 октомври в Дома на културата „Борис Христов", съобщиха организаторите от Blue M. Във всяка фестивална вечер от основната програма ще се проведат по два концерта.

Фестивалът ще е част от световните турнета на някои от най-големите имена в джаз музиката, сред които са пианистът и „Грами" носител – Джоуи Калдерацо, заедно с 11 пъти номинирания за „Грами" саксофонист Мигел Зенон, тримата забележителни китаристи Джулиан Лаж, Волфганг Мутшпил и Шико Пинейро, италианската пианистка и певица Франческа Тандои и изключителният дует на Веселин Веселинов-Еко и Милен Кукошаров - Das Weltschmerz Duett.

Официалната откриваща вечер на фестивала ще започне с награждаването за цялостен принос в джаза на контрабасиста Веселин Веселинов-Еко. Вечерта ще продължи с неговото дуо Das Weltschmerz Duett, заедно с пианиста Милен Кукошаров. Дуетът е създаден в началото на 2016 г. с желанието на двамата артисти да опознаят нови музикални територии, импровизирайки върху теми извън стандартния джазов репертоар.

Заедно с произведения на Рахманинов и Сати публиката ще чуе и няколко техни авторски композиции. Концертът ще бъде със специалното участие на Мартин Ташев. Вечерта ще продължи с още едно дуо. За първи път в България пристига Джулиан Лаж –  един от най-характерните и важни китаристи на съвременната сцена, когото Ню Йоркър нарича „китарист от най-висока класа в импровизационната музика". 

Фестивалът се провежда с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града. Plovdiv Jazz Fest се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай