Министър Кръстев обсъди бюджета за култура в Кърджали

С областния управител, с кмета на общината и с кметове от областта

Министър Кръстев обсъди бюджета за култура в Кърджали | StandartNews.com

Източник: Община Кърджали

За издръжката на читалищата, стопанисването на недвижимото културно наследство и субсидирането на сценичните изкуства разговаряха в Кърджали министърът на културата Кръстьо Кръстев и заместник-министър Амелия Гешева по време на среща  с областния управител Никола Чанев, с представители на местната власт и ръководители на регионални културни институти и институции. В разговорите участваха началникът на кабинета на министъра Весела Щерева и директорът на дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ Елиянка Михайлова.

кръстю кръстев, кърджали

Общините в Източните Родопи поставиха на дневен ред въпроса за състоянието и поддръжката на читалищните сгради. Интерес предизвикаха програмите за социализация на културни и исторически обекти, за общинските културни институти и недвижимите ценности. Дискутирано бе и увеличението на бюджета за култура за 2024 г. и възможностите за повишението на стандартите за делегираните от държавата дейности.

кръстю кръстев, кърджали

От Регионалния исторически музей - Кърджали поставиха въпроса за статута на паметниците, които се намират в горски фонд и земята под тях е в под управлението на Министерството на земеделието и храните. Коментирана бе и неoбходимостта от ремонт на Художествената галерия в града – една от водещите в страната, с фонд от над 3200 единици, за който са предвидени пари от общината. За да започне ремонтът, Министерството на културата ще съдейства, ускорявайки съгласувателната процедура за сградата, която е недвижима културна ценност. Министър Кръстев изтъкна задоволството си от подкрепата на местната власт за повече културно съдържание в малките населени места и подчерта, че в региони като Кърджали грижата за културата е апостолска работа. Той бе категоричен, че са нужни общи усилия, точни цели, конкретни доводи за укрепването на капацитета на системата и активна работа на всички заинтересовани страни.

кръстю кръстев, кърджали

В края на работното си посещение в Кърджали вчера министър Кръстев се срещна и с кмета на община Кърджали Ерол Мюмюн. На срещата присъстваха заместник-министърът на културата Амелия Гешева, заместник-кметовете на община Кърджали Веселина Тихомирова, Тунджай Шюкрю, Байрям Байрям и Даниел Делчев.

„Кърджали е специфичен регион, който е пример за добросъседство и разбирателство между хората, изповядващи различни религии“, каза кметът на Кърджали. Пред министър Кръстев той изтъкна, че за ръководството на общината поддържането и развитието на културните дейности са приоритет. Заложените средства в бюджета за културните прояви на общината за тази година са в размер на 288 000 лева. „Винаги сме подпомагали местните творци и продължаваме да го правим. Правим откупки на картини и книги“, посочи кметът Мюмюн.

кръстю кръстев, кърджали

По време на срещата бе обсъдена и дейността и на Общинския център за култура и младежки дейности. „Кърджали е един от малкото градове в страната, в които все още съществува Дом на културата. Затова имаме идея той да бъде и ангажимент на държавата, която да поеме част от средствата за издръжка. Годишно Община Кърджали отделя близо 1 млн. лв. за Дома на културата“, каза още Ерол Мюмюн. Той подчерта и ролята на местните самодейни състави, които представят не само Кърджали, но и България на международни сцени.

Министърът и кметът обсъдиха още общата подкрепа за дейността на читалищата, която може да се допълва по различни програми и от Министерството на културата. Министър Кръстев посочи, че Министерството на културата е готово да съдейства по всички казуси. „Можем да успеем само ако работим заедно“, подчерта той. Министър Кръстев приветства идеята за реализирането на Фестивал на приятелството, който е планирал за лятото в града край Арда. „Вярвам, че такъв фестивал, съчетаващ различни култури и традиции, с участието на общини от съседни държави, ще бъде уникален за България“, посочи министър Кръстев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай