Любомир Денев-син със световни премиери в Лондон, Виена и Суджу

Износът на изкуство от България трябва да стане наша мисия, казва диригентът и композитор

Любомир Денев-син със световни премиери в Лондон, Виена и Суджу | StandartNews.com

* Износът на изкуство от България трябва да стане наша мисия, казва диригентът и композитор

* 70-годишният юбилей на филхармония "Пионер" ще бъде отбелязан с празничен концерт на 23 май 

Диригентът и композитор Любомир Денев-син покори световните сцени. Негови произведения слушат не само в световните столици на музиката Лондон и Виена, но дори и в далечен Китай. Носител е на трета награда от международния конкурс по дирижиране в Лос Анжелис 2019 г., а през 2021 г. получава награда „Стефан Линев“ за млад диригент, връчена от Софийски музикални седмици и Фондация „Евро Атлантик Арт“.

От 2010 г. Любомир Денев е главен диригент на Филхармония „Пионер“, която тази година става на 70 години. През 2012 г. основава звукозаписната компания Four For Music заедно с Георги Стрезов, Георги Еленков и Борис Радилов и до 2019 г. е главен диригент на Sofia Session Orchestra към компанията.

Гостувал е на почти всички български оркестри. Като композитор е записван и изпълняван от много оркестри, сред които Симфоничен оркестър на БНР, Софийска филхармония, Sofia Session Orchestra, London Musical Theatre Orchestra, Кипърски симфоничен оркестър и др. Денев завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ със специалност оперно-симфонично дирижиране при проф. Пламен Джуров и Деян Павлов. Извън България учи дирижиране с проф. Колин Метерс (професор в Кралския музикален колеж в Лондон), Нийл Томсън, Скот Уис, Мартин Акервал и Джинг Уанг.

- Господин Денев, да започнем хронологично. Скоро имаше премиера на Ваше произведение в Лондон. Как публиката прие Вашата музика?

- Уви, нямах възможността да присъствам на събитието, но разбрах, че публиката е приела музиката много добре, което само може да ме радва. Изключително съм благодарен на пианистката Марина Станева и на виолончелиста Тоби Уайт, които направиха премиерата на пиесата, написана специално за тях. Пиесата се казва „Extrospection and Meditation” и беше представена на 16 март в програмата на фестивала St. Barnes в Лондон.

- Разкажете малко повече за това произведение.

- Музиката написах през 2019 г. и всъщност пиесата трябваше да бъде изпълнена още през лятото на 2020 г. на един фестивал, който се провежда до Ливърпул. Но, както знаете, имаше причини всичко това да се отмени. И така, две години по-късно...

Музиката е в две контрастни части. Първата изобразява напрегнатия живот в Лондон, бързината и сивите мисли на хората. Втората част е една абсолютна медитация сред природата в тишина и отсъствието на каквито и да е мисли. 

- Ваше произведение ще се изпълни и в Китай.

- Да, преди няколко години написах произведение за двама перкусионисти и струнен оркестър. По време на пандемията показах пиесата на моя колега и приятел Георги Виденов, който е тимпанист на симфоничния оркестър на Суджу (град до Шанхай), той също така е преподавател и в местната музикална академия.

Георги много хареса пиесата и двама негови студенти ще я представят с техния студентски оркестър. Видях снимки от академията - само искам да кажа, че имат феноменална база. И така - към края на април или през май ще прозвучи „Въведение, токата, песен и ремининсценция“.

- Добре ли е представена българската музика извън България?

- Този въпрос може би трябва първо да започне с това дали българската музика е представена добре в България и след това навън. Вижте - всяка нация, за да бъде уважавана, се бори за т. нар. цивилизационен принос. Затова всяка държава иска и се опитва да има постижения в изкуството и в науката.

Ние в България сме много добри във вноса на изкуство и сега идва време да станем също така добри и в износа. И като казвам износ, нямам предвид износа на таланти извън Бъгария, защото това е изнасяне на кадри, а имам предвид изнасяне на културен продукт. Мисля, че това трябва да се превърне в наша мисия, което автоматично означава и да уважаме повече това, което се прави тук

.- Филхармония „Пионер“ става на 70 години. Какви са плановете Ви? Имате турне във Виена.

- Ще започна от турнето във Виена, което трябваше да се случи през ноември 2021, но по обясними причини беше отложено. Ние правим всичко възможно то да се случи.

Искам да изкажа изключителната си благодарност на всички, които ни подкрепят. Ще започна от Национален дворец на децата, който ни осигурява база и възможност за работа. Искам да благодаря на всички хора, които направиха дарения, за да направят възможно нашето пътуване, на Фондация „Проф. Влади Симеонов“ в лицето на д-р Александър Пешев и Весела Господинова, Фондация „Лилавият лебед“, която организира турнето, в лицето на Александър Александров, Фондация „Петко Стайнов“, Софийска филхармония, която винаги много ни подкрепя, много музиканти, които са свързани с „Пионер“ и такива, които не са.

Живот и здраве, ще бъдем във Виена в периода 1-4 юли, като ще направим няколко концерта. По щастливо стечение на обстоятелствата се оказа, че точно в периода, в който ще сме във Виена, се провежда престижният SCL Festival, който включва оркестри и хорове от цял свят. Свързах се с тях, те много харесаха оркестъра и ни поканиха да вземем участие във фестивала. И така, благодарение на тях ние ще имаме участие в Музикферайн на 3-ти сутринта, където ще представим само българска музика – Петко Стайнов - „Ръченица“, Любомир Пипков – Въведение и танци из операта „Момчил“, Георги Златев Черкин - „Севдана“, с изключителния цигулар Максим Цеков и Петко Стайнов – Ръченица из „Тракийски танци“.

На 2-ри юли имаме концерт в Миноритенкирхе, на 3-ти вечерта сме в залата на Виенските момчета. Програмата ни включва Дворжак – Симфония №8 в сол мажор, отново Пипков и Черкин, както и премиерата на моя "Концерт за тромпет и оркестър", който ще бъде изпълнен от един забележителен тромпетист – Сава Стоянов. Сава е малко познат в България, но за сметка на това има голяма кариера в Германия. Той е насочен изцяло в модерната музика. 

Нашият юбилей ще бъде отбелязан с празничен концерт на 23-ти май в зала „България“, което ще бъде и откриване на фестивала Софийски музикални седмици. Любопитното е, че в този концерт ще вземат участие много от музикантите, които са свирили в последните 10 години. За съжаление няма да може да участват всички, защото те са над 250 души, минали през оркестъра, но на сцената със сигурност ще сме над 110 души. Затова имаме и четирима диригенти, които да овладеят силата на оркестъра, а това са все диригенти, чиито кариери са свързани с оркестъра – Григор Паликаров, Борис Спасов и Христо Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай