Лувъра договаря заемки заради Леонардо

Светът очаква откриването на най-грандиозната изложба с шедьоври на гения

Лувъра договаря заемки заради Леонардо | StandartNews.com

Грандиозните изложби винаги включват трудни преговори за осигуряване на артефакти, докато музейните съкровища се използват като инструменти за други договорки. Но те рядко се превръщат в сцена на дипломатически драми - като тези около експозицията "Леонардо да Винчи", планирана от Лувъра в Париж за 500 години от смъртта на гения. Юбилеят е във фокуса на  много събития в цяла Европа, но това на френския музей е най-очакваното. Благодарение на крал Франсоа I, който кани художника във Франция, в Лувъра има пет от картините на ренесансовия енциклопедист. „Мона Лиза“ (1503) не може да бъде преместена в друга зала, но кураторът на изложбата Винсент Делиевин възнамерява да покаже осем или девет картини - около половината от малкото оцеляло творчество на Леонардо.

Сред основните очаквания е „Спасителят на света“ (около 1500 г.), който Лувъра иска от Абу Даби. Но дали спорната картина ще се появи, все още предстои да бъде потвърдено. Плановете на Лувъра Абу Даби да покаже творбата бяха отменени през септември миналата година. Оттогава музеят отказва да коментира, посочвайки, че работата принадлежи на Министерството на културата и туризма. Спекулира се (без никакви доказателства), че панелът може да е повреден или че в „Кристис“, откъдето са продали картината през 2017-а за 450 милиона долара, все още не са получили пълното плащане.

Това обаче не е единственият проблем за за куратора на Лувъра. На 28 февруари френският министър на културата Франк Рийстер пътува до Милано, за да обсъди италианските „заемки“ за изложбата със своя колега Алберто Бонисоли. След като италианското правителство първоначално заплаши да блокира акцията, Бонисоли призна, че е "готов да помогне на Франция". Още повече, че Лувърът е бил щедър в миналото – например с „Милан Фероние“ (1495-99) и „Свети Йоан Кръстител“ (1513-16) за Миланското изложение 2015-а. Педстои също толкова мащабна експозиция, планирана за годишнината от смъртта на Рафаел през 2020-а в Рим.

Лувъра започна да иска „заеми“ още през 2015-а: предимно рисунки, които вече са осигурени от Венеция, Рим, Торино и Парма, включително "Ла Скаглипата" (глава на жена) (около 1508) от Galeria Nazionale. Венеция се съгласи да отпусне няколко произведения, но очевидно е запазила позицията си за неприкосновеност на емблематичния Витрувиански човек (1490).

Главното предизвикателство е във Флоренция, където директорът на „Уфици“ Ейке Шмид заплаши публично да подаде оставка, ако неговият музей предостави исканото. Освен „Кръщението на Христос“ (около 1475), което се приписва както на Верокио, така и на Леонардо, галерията притежава първата известна рисунка, подписана и датирана от художника, „Гледка към Арно“, и най-важното – „Благовещение“ (1472).

Други важни творби са били поискани от Ермитажа, но Лувъра остава предпазлив относно отговора. Очакват се заемки от Ватикана, кралската колекция на Англия, Австрия и Германия. От съображения за сигурност монументални композиции на дърво - като „Дева на скалите“ (1491-1508) от Националната галерия на Лондон, няма как да бъдат пренасяни. Изложбата в Лувъра обаче може да включва редица панели, дело на ученици на Леонардо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай