Ловецът на характери

Ловецът на характери | StandartNews.com

"Най-трудно в един портрет е да изкараш характера на човека, да уловиш неговото излъчване", казва Георги Чапкънов. Маестрото на длетото обаче е баш майсторът на жанра - скулптурния портрет. Затова неведнъж го търсят да извае характера на поредната знаменитост.

Утре Русе ще отдаде почит на великия си съгражданин Елиас Канети по повод 110 години от рождението му. Тогава ще бъде официално открит и бюст-паметник на световния белетрист, сътворен от Чапа. "Стана много бързо. Веднъж като съм го съзрял в съзнанието си, вече го правя почти автоматично. Само гледам да наподобява това, което съм видял във въображението си. Снимките му са толкова изразителни и хубави, че просто трябваше да го наподобя и да го декорирам с тези книги и совата - символ на мъдростта, която му нашепва словата, които той трябва да запише", казва скулпторът. Преди по-малко от месец пък в Бургас, родния град на Георги Калоянчев, се откри негов паметник, пак работа на Чапкънов. В София, недалеч от някогашното кино "Изток", се издига монументът и на още един голям сатирик, Радой Ралин, също "уловен" от ръцете на скулптора.

Чапа е и единственият творец, пред когото Федерико Фелини е позирал. Това се случва през април 1993-на в дома на великия кинаджия, който напуска този свят шест месеца по-късно. След години Чапкънов ще разказва: "Аз не можех да занимавам Фелини със себе си. Уговорката беше да го направя за 3 часа, в различни дни - по 1 час на ден. Работех максимално силно, изтощавах се докрай, но за 3 часа стана. Много съжалявам, че Фелини си отиде, защото щяхме с него да направим и други работи." И докато вае световния режисьор, разговорът върви - за големия ни бас Борис Христов, за филмите на Фелини. Българинът му признава, че е направил доста неща вдъхновени от шедьоврите му. Дори му показал две, а прочутият италианец бил изненадан, но и доволен.

Макар и да умее бързо да улови излъчването на човек и да го положи върху глината, желязото или бронза, понякога маестрото не бърза. Особено, когато увековечава близък приятел, като Йордан Радичков. Сближават се постепенно през годините. И двамата са страстни ловци и това е любимата им тема. Така през 1996-та авторът на "Януари" и "Лазарица" се съгласява художникът да му направи скулптурен портрет. По време на работата Чапа не позволява моделът да мълчи. "Когато говори, мимиката оживява и образът му се одухотворява. С Радичков сме си говорили за лов, за особени и красиви случки. А Радой можеше да приказва часове, без да се повтори, и всичко да е значително. Теодосий Спасов пък излъчва невероятна духовност. Когато работя, се абстрахирам напълно от света. Щом нещо се роди в главата ми, не се мотая, веднага го осъществявам. Понякога обаче образът в главата ми е толкова идеален, че невинаги успявам да го измайсторя в този вид. Но доближа ли се дори и малко до идеала, съм щастлив", признава творецът, измайсторил и седналите на пейка Петко и Пенчо Славейкови на площада с тяхното име в София.

Чапкънов е и единственият българин, чиито статуи закрилят цели градове с любовта, която излъчват - в Япония, Южна Корея, Холандия, Швейцария. Автор е на статуетката на театралния "Аскеер", създател е на монумента "Света София", посветен на столицата. Носител е на Голямата награда за скулптурен портрет още през 1969-1972 г., на "Златният Езоп" в България през 1965 г., на приза "Роден" през 1991-ва в Япония. Правил е медали и монети. Има над 40 самостоятелни изложби в целия свят. Малките му пластики се намират в многобройни частни колекции по света, а големите му скулптури са на обществени места и музеи от Европа до Япония. Сред музеите, които притежават негови произведения са Националната галерия в София, Ермитажът в Санкт Петербург, "Пушкин" в Москва, "Оцокуши-Га-Хара Музей" в Япония, академията "Лалит Кала" в Ню Делхи, откритият "Моран" - Южна Корея, La Blade de Seprai в Швейцария, колекция "Петер Лудвиг" - Германия.

Потомъкът на стар непокорен род, преселници от Одрин във варненското село Вълчидол, вярва в Бог. "Всеки ден му се покланям, че е милостив към мен. Два пъти е спасявал живота ми, опази ме от ужасни неща. А и талантът на твореца, както и любовта, е даден от Бога. Ако любовта превземе хората, човечеството има шанс да съществува. Господ бди над мен и семейството ми, а аз се осланям на него", сподели Чапа преди време пред "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай