Легендарна компания отново у нас, причината

Министъра на културата ги поздрави

Легендарна компания отново у нас, причината | StandartNews.com

 Легендарната британска театрална компания “Cheek by Jowl” е отново в България, за да реализира спектакъл заедно с Народния театър. След премиерата на ,,Антихрист” в Народния театър ,,Иван Вазов” снощи министърът на културата Кръстю Кръстев поздрави екипа на спектакъла и отправи своите най-добри пожелания към световното театрално дуо Деклан Донелан и Ник Ормерод, създатели на легендарната британска театрална компания “Cheek by Jowl”, на която двамата съвместно са артистични директори и до днес, съобщиха от Министерството на културата. 

През 2012 г. Ник Ормерод и Деклан Донелан дебютират и в игралното кино с филма „Бел Ами“, на който са сърежисьори. В него участват актьорите Ума Търман, Кристин Скот Томас, Кристина Ричи и Робърт Патинсън. 

Театрална компания “Cheek by Jowl” е гостувала в България два пъти: за пръв път през 1987 г. със спектакъла „Дванайсета нощ“ от Уилям Шекспир и за втори – през 1994 г., с „Както ви харесва“, представен на сцената на Народния театър. През 2008 г.

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ и платформата „Световен театър в София“ представят френската постановка на „Андромаха“ от Расин, създадена от Деклан Донелан година по-рано в театъра на Питър Брук „Буф дю Нор“ в Париж. Днес творческият тандем е отново в България по покана на директора на Народния театър, за да реализира нов театрален спектакъл с участието на българската трупа.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай