Клептоман ошушка музей. Втрещи управата

Задигнати са бижута и скъпоценни камъни

Клептоман ошушка музей. Втрещи управата | StandartNews.com

"Изключително необичайна" кражба на предмети от колекцията си разкри британският музей в Лондон , включително бижута и полускъпоценни камъни, датиращи от 15-и век пр.н.е. до 19-и век сл. н. е., довела до уволнението на служител и сезирането на полицията, съобщават световните осведомителни агенции. 

"Управата на Британския музей беше изключително обезпокоена, когато научи по-рано тази година, че предмети от колекцията са били откраднати", се посочва в изявлението на Джордж Озбърн, президент на музея, известен с това, че включва в колекциите си Розетския камък и мрамор от Партенона.       Озбърн каза още, че приоритет е намирането на откраднатите експонати и че са предприети конкретни мерки: "Отнесохме въпроса до полицията, наложихме извънредни мерки за засилване на сигурността, предприехме независимо разследване, за да разберем какво се е случило и какви са поуките, и използвахме всички правомощия, с които разполагаме, по отношение на лицето, което смятаме за отговорно". Според музея по-голямата част от предметите, които са "изчезнали, откраднати или повредени", са "малки експонати", съхранявани в трезори -  златни бижута, полускъпоценни камъни и стъклени изделия, датиращи от 15-и век пр. н. е. до 19-и век сл. н. е. В последно време те не са представяни пред посетителии са използвани главно за изследователски цели. "Това е изключително необичаен инцидент", каза на свой ред директорът на музея Хартвиг Фишер, поднасяйки извинение за случилото се.

Той добави, че на помощ са се притекли експерти извън музея, които помагат за идентифицирането на липсващите или повредените предмети. "Това ще ни позволи да направим всичко възможно, за да ги намерим", допълни Фишер. От музея съобщиха още, че са предприети правни действия срещу уволнения служител. В допълнение към независимото разследване на инцидента, случаят е предаден на отдела за финансови престъпления на лондонската полиция.

Името на служителя и размерът на щетите, причинени от действията му, не се съобщават.  Основан през 1753 г., Британският музей е един от най-престижните музеи в света и една от най-посещаваните атракции във Великобритания, припомня Франс прес.

Колекциите му, наброяващи осем милиона експоната, включват египетски мумии, африкански скулптури, керамика от Римската империя.  През последните години се водят на спорове за музея, заради произхода на някои от експонатите, възстановени (според критиците - ограбени) от Великобритания през колониалната епоха, които са предмет на реституционни претенции, като например мраморите от Партенона, за които претендира Атина, и бронзови предмети от Бенин.    Скулптурите на Партенона, прочут архитектурен паметник от 5-и век пр. н. е.  на Акропола в гръцката столица, които днес се намират в Британския музей, са свалени от храма в началото на 19-и век от британския посланик в Османската империя лорд Елгин, поради което  често са наричани "Мраморите на Елгин". Гърция поде кампания за връщането им през 1983 г.

Преди пандемията от КОВИД-19 Британският музей е посещаван от около 6 милиона души годишно, а през 2022 г. - от 4,1 милиона души, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай