Христо Шопов: Поп фолкът в държавата ми идва много

За първи път играя психопат, казва международно признатият актьор преди софийската премиера на хасковския спектакъл „Верига от думи“

Христо Шопов: Поп фолкът в държавата ми идва много | StandartNews.com

С Гергана Данданова във "Верига от думи"
 

Христо Шопов на 7 юни излиза на сцената в Театъра на българската армия, край която преминават детството и юношеството му. Международно признатият актьор, за когото титанът на киното Мел Гибсън говори в суперлативи след съвместната им работа в „Страстите Христови“, си спестява скучните часове в училище, за да гледа репетициите и представленията на родителите си – легендарните Наум Шопов и Невена Симеонова. С него, разбира се, е и сестра му Лиза, която вече два пъти го режисира – в авторския й спектакъл „Всичко или нищо“ и във „Верига от думи“ за трупата в Хасково. Именно пиесата на световноизвестния драматург Жорди Галсеран има софийска премиера на 7 юни.  Историята е за тъмната страна у всеки от нас, която го провокира към манипулации и крайности. За маските, които падат, но никога не до край. Христо е Рамон, а Гергана Данданова е Лаура – репликите между тях са дуел, жестока игра на пинг-понг, в която няма победител. Зрителите буквално са въвлечени в психотрилъра. „Имаш слабост към числото 19. Аз съм ти жертва номер 19“, казва Лаура на Рамон, за да припомни за вечната война между половете. Автор на музиката е не по-малко предизвикателният композитор Петър Дундаков, преводът е на Невена Мичева, художник е Антония Попова, използвана е авангардна мултимедия.

- Що за птица е вашият нов герой, господин Шопов?
- Зрителите дълго време го мислят за психопат, но нещата, естествено, са съвсем различни и достатъчно сложни. Пиесата е нестандартна - и затова подходът ни към нея също е нестандартен. Истински психотрилър – един от най-добрите в жанра. За първи играя подобен герой. 
- Лиза, вашата сестра, ви режисира за втори път – имахте ли творчески сблъсъци на репетициите?
- Първия път – във „Всичко или нищо“ – усещането и за двамата беше странно. Сега процесът беше по-спокоен. Аз поканих Лиза да постави „Верига от думи“, държейки на предварителните си идеи. Нали знаете - театърът е обща работа. 
- Помните ли дебюта си в Армията?
- Случи се още преди да ме приемат във ВИТИЗ – 

влязох като паж на Иван Иванов

който пък беше Ромео в спектакъла на Иван Добчев. По това време се трудех като сценичен работник в Академията. Знае се, че с Лиза буквално сме израснали в този театър. На самия мен ми е интересно как ще се почувствам на сцената, която още помни стъпките и гласовете на майка ни и баща ни. 
- Какво снимате в момента?
- Тези дни в Сърбия започнах работа в „Южен вятър“ -  първо направихме филм, а сега снимаме и сериал по него. Ролята ми е на много много лош български мафиот. Досещате се за какво ще става дума, нали?   
- Вашият син, д-р Наум Шопов, се превърна в истинска звезда като д-р Борис Тасев в „Откраднат живот“ – ясно е, че ще има още сезони: одобрявате ли кариерата му в телевизията?
- Нямам нищо общо с нея. Нито пък трябва да изказвам одобрение или каквито и да било оценки. Наум е достатъчно голям, за да прецени как да постъпи от тук нататък с връхлетялата го популярнност. Телевизията осигурява бърза слава - със сериалите и с риали форматите. Много е важно как ще се справиш с въпросната бърза слава.
- Давате ли съвети?
- Ако някой ги поиска. Когато даваш съвети ей-така, без да си помолен за това, ставаш най-обикновен досадник. На мен също не са ми давали съвети. 
- Гони ли ви носталгия, докато играете хитовите  „Догодина по същото време“ и „Всяка година по същото време“ в някогашното кино „Левски“?
- Свързан съм с него – там бяха премиерите на „Маргарит и Маргарита“ и „Вчера“.  Във всеки случай чувствата ми към кино „Левски“ са много по-топли и светли, отколкото тези към срещуположния му театър „София“, където 

пропилях 10 години

- Какво, според вас, е дереджето на българската култура?
- Шарено. За съжаление, има много поп фолк – и в културата, и в държавата под една или друга форма. Идва ми в повече. Но се правят и достатъчно стойностни проекти.
- Какво друго ново около вас?
- Решил съм преди лятната ваканция да не поемам повече ангажименти за нови участия. Каня се да разпусна като хората. 

Лиза Шопова: Тази пиеса шокира 

"Когато четеш за първи път „Верига от думи“, оставаш със зяпнала уста – нещо като трилър, нещо като Пинтър, нещо необикновено. Безкрайно харесвам Жорди Галсеран. Пиесата му е много трудна – шокира, пълна е с капани, но е супер за актьорите. Аз, като режисьор, в началото се смутих – всичко във „Верига от думи“ ми се стори крайно. А трябваше да се направи хем любопитно, хем смилаемо за публиката, която в никакъв случай не подценяваме“, казва Лиза Шопова. Самата тя е излизала на голямата сцена в Армията само като дете – докато е приемала подаръка си за Нова година от Дядо Мраз. Вече като по-голяма играе с Веселин Ранков в клуб „Максим“ в „Котката“ на Илия Добрев. „Всичко в този театър за мен беше пълна магия – най-добре ми беше зад кулисите, където дишах прахта и поемах мириса на декорите. А „Чакащите актьори“ беше най-сакралното пространство. Тъкмо то излъчваше романтичната зараза, според която театърът е творчество, човещина и любов към публиката“, убедена е дъщерята на великия Наум Шопов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай