Христо Мутафчиев шокира колегите си! Ново явление в културата

Необходимо е увеличаване на доходите на всички работещи в сферата

Христо Мутафчиев шокира колегите си! Ново явление в културата | StandartNews.com

В сферата на културата заплатите са унизително ниски, но повишение, при това значимо, предстои в общинските културни институти, стана ясно от интервю на председателя на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев за БНТ.

"Изкуството не се ограничава само с актьори, театър. В културното възпитание на една нация има много компоненти - галерии, библиотеки, музеи, музика и т.н.", каза Мутафчиев.

Според Христо Мутафчиев е необходимо увеличаване на доходите на всички работещи в сферата.

"Средната брутна заплата в столичните общински театри е 1050 лв. Поради тази причина на последния разговор с г-жа Фандъкова, тя ни накара да се усмихнем. Защото са заложили в бюджета на в Столичната община 30% увеличение на заплатите на работещите в общинските културни институти. Това решение трябва да се гласува тези дни в Общинския съвет. Сега остава Общинският съвет да преглътне политическите си намерения, мераци и желания и да гласуват в подкрепа на това увеличение", подчерта актьорът.

Той обясни, че сякаш средствата за култура винаги остават на заден план, защото няма голям натиск от работещите в сферата.

"Работещите в сферата на културата са интелигентни и възпитани хора, те се занимават с това, за което имат талант. Не им е работата да ходят по протести и да освиркват властта. Топката е в обществото и във възпитанието на публиката, за което и ние работим", каза Христо Мутафчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай