"Дебнейко Годо", но не по Бекет, в Сълзата

"Дебнейко Годо", но не по Бекет, в Сълзата | StandartNews.com

Утърдената на независимата театрална сцена Десислава Боева избра театър "Сълза и смях", за да представи новия си спектакъл. Режисьорката ще покаже своята интерпретация на текста на Драго Янчар "Дебнейки Годо" на 1 октомври.

"За човешката природа е характерна постоянната необходимост да изследва както сама себе си, така и обкръжаващата я среда. А тя винаги е враждебна, заплашителна, изобщо - лоша. Затова човек трябва постоянно да я наблюдава, да я следи, да я дебне, защото от нея може да се очаква всичко - особено неочакваното. Всичко сякаш се променя, а нищо не става. Пустотата на безсмисленото съмнение изпълва въздуха и разгръща безбрежния простор на абсурда. "Дебнейки Годо" на Янчар не е просто кавърверсия на Бекетовия "В очакване на Годо", а своеобразно продължение на сюжета в друго време и в друга епоха, в която страхът, съмнението и несигурността предопределят абсурдното битие на човека", споделя режисьорката.

В главните роли са Никола Мутафов, Явор Борисов, Кънчо Кънев. Сценографията е на Димитър Георгиев, хореографията - на Владислава Боева, а музикалното оформление - на Делян Апостолов.

67-годишният Драго Янчар е смятан за един от живите класици на словенската литература. Носител е на редица национални и международни награди. Той е и сред най-успешните словенски драматурзи. Автор е на девет пиеси, сред които и поставяната и у нас "Големият брилянтен валс". Трагикомедията "Дебнейки Годо" (1988 г.) пази не само и не толкова паметта за великия протообраз на Бекет, но прави опит да превърне дебненето в метафора на тоталитарния манталитет, обзет от мнителност и задължителна необходимост от враг, който никога не спи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай