Банов: В културата влязоха повече пари от чаканото

Не може да се говори за недостиг на средства, каза министърът

Банов: В културата влязоха повече пари от чаканото | StandartNews.com

В сектора на културата въобще не може да се говори за хипотеза, че парите не са стигнали до хората“, заяви пред БНР министърът на културата Боил Банов.

Банов обясни, че годината е започнала със сериозни инвестиции в културата, които са продължили и по време на коронавирусната ситуация. „За много хора даже сумите, които влязоха в културата и стигнаха до огромен брой творци,  бяха повече от очакваното.“

„Стартирахме с 2 милиона и половина допълнителни, след това 5 милиона допълнителни и лятото 15 милиона още“, посочи Боил Банов.

Той акцентира върху гарантирането на доходите на работещите в държавния сектор в сферата на културата, за да се „премости този труден период“.

Относно парите за независимите артисти Банов посочи, че по първата програма са се възползвали 1150 души при идентифицирани 1200.

Ще се сформира бюджет (за 2021 г. - бел. ред.), който да подкрепи и развива работещите в сферата на изкуството и културата, увери министърът на културата. Според Боил Банов са взети мерки не просто да се обезпечи „преминаването през тези трудни времена, но и развитието“. Става дума както за киното, така и за сценичните изкуства, археологията и свободния сектор.

В нашия сектор целта не е да настройваме артист срещу артиста, каза още министърът на културата.

Средствата за култура се увеличават всяка година и то драстично – не само по линия на правителството, но и по линия на общините, отбеляза още Банов.

„Никой в момента в тази ситуация няма да глобява когото и да било", коментира Банов по повод приключилата разяснителна кампания за уреждане на правата за публично изпълнение на музика в салоните за красота. 

"Законът си съществува. Който прецени, че отделянето от неговата дейност по 10 лева на месец ще подпомогне артистите, създателите да създадат нови добри произведения, които той да ползва в своето ресторантче, магазинче, фризьорски салон, за да има повече клиенти - то е взаимен процес. Който си направи тази преценка, той може законосъобразно да действа и в момента. Това са практики в цяла Европа. Когато говорим за европейски начин на мислене, би трябвало във всички аспекти да бъдем европейци." 

Запитан за писмото на стотици интелектуалци, с които се искат оставките на премиера, главния прокурор,  председателя на парламента и председателя на комисията по култура в Народното събрание, Банов поясни, че гледа на него „с разбиране, с болка и с надежда“. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай