Актьорите във Враца колкото в Сатирата

Актьорите във Враца колкото в Сатирата | StandartNews.com

"Не е нормално щатът във Врачанския театър да е същият като в Сатирата. Новото законодателство дава изключителни правомощия на директорите на театрите. Те са тези, които избират броя на актьорите и дали те ще са на граждански или трудови договори", заяви зам.-министърът на културата Боил Банов по БНТ. Той допълни, че има сериозно намаляване на броя на зрителите в театъра в Благоевград, който от 20 години е в много лошо финансово състояние. Бедствено е положение и в Операта в Стара Загора и Музикално-театралния център в Кърджали. "Там проблемите са много сериозни и ще се наложат структурни промени", обясни зам.-министърът.

"Театралното изкуство не е масово, а е за ценители. Едни от най-големите му проблеми е, че в този век на комуникации пътят към зрителите е затруднен. При нас действа система, наследена от комунизма - отчитаме огромен брой зрители, тъй като се откупуват билети от предприятия и се отчита масовост. А то е елитарно изкуство, което е за интелигентни хора, с усет към естетика. Тук има разминаване в нашите очаквания какво трябва да е българският театър", каза Банов. И добави, че няма начин театрите да получат повече субсидии от вече делегираните. "

Трябва да се повиши зрителският интерес, да има свиване на разходите, по-качествена продукция и повече зрители. Най-честата критика е, че делегираните бюджети свалят качеството на театралните постановки, като се представят предимно комерсиални спектакли. Точно обратното - делегираният бюджет провокира качеството, търсене на най-доброто, реинвестиране на средства. В този смисъл, разбира се, че когато излизаш на пазара, продаваш и залагаш на маркетинг и мениджмъ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай